ŠOLSKO PRVENSTVO V ŠAHU

 

V letošnjem šolskem letu smo ponovno izpeljali šahovsko tekmovanje OŠ Riharda Jakopiča. Natanko 40 učencev je bilo razvrščenih v 2 starostni skupini. V starejši skupini (2. in 3. triada) je tekmovalo 21 šahistov. Med mlajšimi je nastopalo 19 šahistov. Letos je bil turnir organiziran na višjem nivoju. Igrali smo 5 kol po švicarskem sistemu. Tekmovanje je vodil profesionalni šahovski sodnik, g. Marko Ribičič, Šahovska zveza Slovenije pa je posodila 20 šahovskih ur.

 

Po odigranih 5 kolih je bil vrstni red igralcev in igralk sledeč. Kot mentor, bi se rad zahvalil tudi g. Alešu Lisacu, ki je ponudil svojo pomoč k boljši organizaciji turnirja.

 

 

Učenci OŠ Riharda Jakopiča 4., 5. in 8. na šolskem ekipnem šahovskem prvenstvu

 

Ekipnega prvenstva ljubljanskih OŠ se je udeležilo 25 ekip. V konkurenci dečkov do 15 let je nastopilo 5, v konkurenci dečkov do 12 let pa 13 ekip.
Ekipa dečkov do 15 let ni imela večjih možnosti za uspeh, saj so fantje v tej konkurenci že zelo dobri šahisti. Večina jih že ima visok šahovski rating. Za razliko od naših učencev fantje tekmujejo v okviru šahovskih klubov. Na prehodu iz 2. v 3. triletje pride med šahisti do precejšnjega upada med igralci šaha. Tisti, ki ostanejo, se šahu posvečajo veliko bolj resno. To je na svoji koži občutila tudi četverica naših učencev, ki v omenjeni konkurenci ni imela večjih možnosti v omenjeni konkurenci. Kljub temu so fantje nastopili pogumno in igrali po svojih najboljših močeh. Za kaj več kot 5. mesto niso imeli možnosti. Z naskokom je bila najboljša OŠ Nove Jarše, za katero nastopa brat (Jan) svetovne šahovske prvakinje do 16 let, Laure Unuk. Za ekipo so nastopili:
1. deska: Tim Hiti
2. deska: Ruben Lisac
3. deska: Nikita Jarc
4. deska: Lev Malačič
V konkurenci dečkov do 12 let smo nastopili z dvema ekipama. Prva ekipa je osvojila končno 4. mesto. Z malo več zbranosti v ključnih trenutkih partije bi se fantje lahko uvrstili še višje. Na koncu so skupaj osvojili 18 točk in 2 točki zaostali za 3. mestom. Zmagala je ekipa OŠ Vič. Za ekipo so nastopili:
1. deska: Erik Hiti
2. deska: Kal Lambergar
3. deska: Lev Lisac
4. deska: Aljaž Grošelj
Druga ekipa mlajših dečkov je osvojila 8. mesto. Učenci in učenka (Lina Založnik) so predvsem nabirali izkušnje. Spoznali so, da je nastopanje na tekmovanju vseeno težji zalogaj kot šahiranje pri šahovskem krožku ali v času podaljšanega bivanja. Z izjemo Erika Hitija so vsi učenci, ki so nastopili v konkurenci do 12 let, šele v 4. razredu. Če bodo vztrajali, bodo gotovo napredovali. Za 2. ekipo so nastopili:
1. deska: Grega Turnšek
2. deska: Lina Založnik
3. deska: Viktor Juvan Jejčič
4. deska: David Bembič
Ekipo je na tekmovanju vodil mentor Andrej Sosič.
 

 

PRVENSTVO OSNOVNIH ŠOL V ŠAHU ZA STAREJŠE IN MLAJŠE UČENCE IN UČENKE

Na letošnjem tekmovanju v šahu je nastopalo čez 120 šahistov in šahistk iz več kot 20 ljubljanskih OŠ.  Kot je v zadnjih letih običajno, se je tekmovanja udeležila tudi naša osnovna šola. Nastopali smo s šestimi šahisti in eno šahistko. Najmnožičnejša skupina je bila skupina mlajših dečkov (učenci do 6. razreda), kjer je nastopalo čez 70 igralcev. V omenjeni skupini je nastopalo tudi 5 naših fantov (Lev Malačič, Kal Lambergar, Aljaž Grošelj, Grega Turnšek in Erik Hiti). V kategoriji starejših fantov je nastopil Tim Hiti. V kategoriji mlajših deklic pa je našo šolo zastopala Lina Založnik.

Igralo se je 7 kol po švicarskem sistemu. Tekmovanje je psihično zelo naporno in učenci so bili po koncu turnirja vidno utrujeni. Končni izkupiček naših mlajših dečkov je sledeč:

MLAJŠI DEČKI
Lev Malačič: 3 zmage, 4 porazi  (skupaj 3 točke)
Aljaž Grošelj: 2 zmagi, 2 remija, 3 porazi  (skupaj 3 točke)
Grega Turnšek: 2 zmagi, 5 porazov (2 točki)
Kal Lambergar: 4 zmage, 3 porazi  (skupaj 4 točke)
Erik Hiti: 6 zmag, 1 poraz (skupaj 6 točk in končno 3. mesto)

V kategoriji mlajših dečkov je izstopal Erik Hiti, ki je nanizal kar 6 zmag in bil enkrat poražen. Potrebno je omeniti, da bi se moral poraz v predzadnji partiji pravzaprav končati z remijem, vendar mu je žal zmanjkalo časa. V kolikor bi poklical sodnika in mu dejal, da se partija ne more končati drugače kot z remijem, bi imel na koncu še pol točke več. Tako pa se je žal končalo s porazom, ki je fanta precej potrl. Kljub temu se je zbral in v zadnji partiji tekmeca dobesedno nadigral in zmagal po zares vrhunski igri, ki se je ne bi sramoval prav noben mentor v dvorani. Tako se je Erik veselil več kot zasluženega 3. mesta in s tem bronaste medalje.

Ostali fantje so odigrali po svojih najboljših močeh. V zgornjem delu nastopajočih je s štirimi zmagami končal še Kal Lambergar. Kal igra zelo napadalno, kar se mu velikokrat obrestuje. Da pa bo lahko premagal še kakšnega boljšega šahista, pa bo potreboval še malo več taktičnih zamisli.

Za Leva, Grego in Aljaža je bilo to prvo šahovsko tekmovanje. Prvič so igrali proti učencem drugih šol in prvič so igrali na šahovsko uro. Fantje so dokazali, da so na pravi poti. Potrebno bo le vztrajati in v kolikor radi šahirajo, bodo še zelo dobri šahisti. 

STAREJŠI DEČKI

V konkurenci starejših dečkov je našo šolo zastopal Tim Hiti. V tej kategoriji je nastopalo okoli 15 šahistov. Nivo znanja med fanti je na visoki ravni. Povedano po domače: ko storiš napako, izgubiš partijo. Tim ni igral slabo. Trikrat je zmagal, enkrat remiziral in trikrat izgubil. To je zadoščalo za končno 6. mesto. Vsekakor lep uspeh za Timov krstni nastop v konkurenci starejših fantov, kjer ostanejo le tisti najboljši. Škoda za tak upad šahistov ob prehodu v tretje triletje.

MLAJŠE DEKLICE

V konkurenci mlajših deklic je nastopilo 16 šahistk. Lina Založnik, ki je prvič nastopila na posamičnem turnirju je dosegla 2 zmagi in 5 porazov. Lina je dobra nadobudna šahistka in ko bo še malo zmanjšala število napakic, bodo prišle na vrsto zmage. V svojih partijah je velikokrat imela pobudo, prednost, ki pa jo je zapravila. Časa za odpravo napak pa ima še na pretek.
Mentor: Andrej Sosič

{gallery}/2014-2015/sport/sah{/gallery}

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 1)