Petek, 20. 1. 2023

Naša izmenjava Erasmus+ na Mallorci se zaključuje. Dan smo začeli v šoli, kjer so učenci dodali še zadnje detajle svojim maketam in posneli videoposnetke s predstavitvijo. Zaključnega dogodka se je poleg učiteljev mentorjev, ravnatelja in podravnatelja udeležila tudi podžupanja mesta Felanitx. Z velikim zanimanjem si je ogledala nastale izdelke in kot članica komisije sodelovala pri ocenjevanju. Komisija je soglasno ugotovila, da so učenci razmišljali izven okvirjev in iskali rešitve, kako narediti mesto bolj ekološko, trajnostno in zeleno. Sledila je podelitev potrdil o sodelovanju v projektu Erasmus+. Druženje smo zaključili s kosilom v bližnjem obmorskem mestu Portocolom, kjer je bilo precej čustveno. Ugotovili smo, da je moto “Life is nice … Let’s live it together!” več kot primeren in si želimo, da bi nas vodil skozi življenje. 😊☀️🏝️🥰

Četrtek, 19. 1. 2023

Zjutraj smo se vsi odpravili v šolo, kjer so učenci nadaljevali s projektom, učitelji pa smo prisostvovali pouku. Po napornem delu nas je pričakalo prijetno presenečenje – čudovita, dišeča in zelo okusna paella. Za nas jo je pripravila gostujoča učiteljica frizerstva. Sladico ensaïmado pa smo pojedli, preden smo jo uspeli fotografirati. Siti in zadovoljni smo se odpravili na ogled mesta Felanitx, ki so ga vodili učenci gostujoče šole. Ogled smo zaključili z vzponom na Calvari, ki je ponudil razgled na mesto in širšo okolico.

Sreda, 18. 1. 2023

Današnji dan smo preživeli na pohodu po gorovju Serra de Tramuntana, ki leži na severu otoka in je vpisano na seznam Unescove svetovne dediščine. Pot smo začeli v lepem turističnem kraju Valldemossa, ki je znan tudi po palači, v kateri je živel veliki skladatelj Chopin. Ob povratku smo poskusili tipične majorške sladice (coco de patata, rubiol, gato de almendra). Težko bi se odločili, katera je bila boljša. Naša naslednja postaja je bila glavno mesto Palma de Mallorca. Z avtobusa smo izstopili pred čudovito katedralo sv. Marie iz Palme. Sprehodili smo se do mestne hiše in glavnega trga. Dan smo zaključili prijetno utrujeni in polni novih vtisov.

Torek, 17. 1. 2023.

Dan se je v šoli začel s projektom branja, ki ga tu izvajajo vsak dan že tri leta. Branju je sledilo oddajanje šolskega radia, prek katerega učenci izvedo novice in pomembne dosežke. Nato so se učenci razdelili v skupine in začeli z izdelovanjem makete pametnega mesta. Učitelji smo bili udeleženi pri pouku tako mlajših kot tudi starejših učencev in skušali začutiti utrip šole. Poleg tega so nam pod krošnjami mandarin in limon zaplesali tradicionalni ples tudi vrtčevski otroci ter nam pokazali aktivnosti, ki so povezane s praznikom. V čast sv. Antonu so v Manacorju organizirali parado z okrašenimi vozovi, traktorji, ljudmi, oblečenimi v tradicionalna oblačila, zraven pa niso manjkale niti domače živali. Povorko vedno spremljajo napev pesmi sv. Antona in živahni demoni. Za zaključek dneva smo odšli v sosednje mesto Artà, kjer je bila v športni dvorani prireditev, na kateri so vse generacije ob dinamični glasbi zaplesale folklorni ples.

Ponedeljek, 16. 1. 2023.
Po toplem sprejemu v šoli so nam gostitelji prikazali tradicionalni folklorni ples, posvečen prazniku sv. Antona, zavetnika otoka. Prvi izziv za učence in učitelje je bil skupaj z njimi zaplesati ples skokov. Predstavili so nam pomen tega praznika. V mešanih skupinah smo ustvarjali pesmi v različnih jezikih – španščini, katalonščini, angleščini in slovenščini, s katerimi tekmujejo v pesniških dvobojih. Odpeljali smo se na ekskurzijo v Manacor, kjer smo si ogledali, kako se domačini pripravljajo na največji dogodek leta (kres tipičnih prizorov, ki so jih dalj časa ustvarjali za ta dogodek). Kresove so prižgali popoldne in ob njih prepevali praznične pesmi.

Nedelja,
Skupina učencev in učiteljev se je v nedeljo veselo odpravila ter srečno prispela na španski otok Majorka (Mallorca) v kraj Felanitx. Učenci bodo skupaj s španskimi prijatelji in sovrstniki ustvarjali maketo zelenega mesta, učitelji pa si bodo ogledali vrtec, osnovno in srednjo šolo Sant Alfons, kjer bodo hospitirali pri raznih predmetih.

 

 

(Skupno 940 obiskov, današnjih obiskov 1)