Slavje svetovnega prvaka
Slavje svetovnega prvaka

V Dziwnowu na Poljskem se je 9. septembra 2015 zaključilo mladinsko svetovno prvenstvo razreda optimist, ki je potekalo od 25. avgusta. Na prvenstvu se je zbralo rekordno število mladih jadralcev in jadralk iz 58 držav. Slovenska reprezentanca pa se je v domovino vrnila z največjim uspehom slovenskega jadranja v tem najštevilčnejšem mladinskem razredu. Štirinajstletni Rok Verderber je z odličnim jadranjem dominiral vse dni prvenstva in postal svetovni prvak razreda optimist.Organizatorjem je v devetih dneh prvenstva ponagajalo vreme, zaradi pomanjkanja vetra so jadralke in jadralci odjadrali devet od predvidenih 12 plovov, tri dni pa so pomerili v ekipnem delu svetovnega prvenstva. Med 276 jadralkami in jadralci, ki so se potegovali za čim boljše uvrstitev, je bila tudi slovenska reprezentanca v sestavi Rok Verderber (JK Portorož), Daniel Cante (JK Izola), Klemen Semelbauer (JK Portorož), Janez Zabukovec (JK Jadro Koper) in Špela Hajdinjak (JK Olimpic Izola), z reprezentančnim trenerjem Sinišo Hrvatinom in vodjo poti Petrom Prelovškom.[wzslider exclude=”4″]
Rok Verderber je prvenstvo odlično začel in bil od samega začetka na vrhu razvrstitve, do konca prvenstva pa si je prijadral že lepo prednost pred drugimi jadralci. Po sedmih odjadranih plovih so jadralci končali kvalifikacijsko serijo, poleg Verderberja sta se v zlato skupino od slovenskih predstavnikov uvrstila tudi Daniel Cante, in Špela Hajdinjak, v srebrni skupini pa sta z jadranjem nadaljevala Janez Zabukovec in Klemen Semelbauer. Včeraj so jadralci odjadrali še dva plova finalne serije, dan pred zaključkom prvenstva je imel Rok Verderber na prvem mestu (18 točk) že 23 točk prednosti pred singapursko jadralko Jodie Ali (41 točk) na drugem mestu.
roki 2 roki 3 roki 4Naslov svetovnega prvaka si je prijadral Slovenec Rok Verderber, drugo mesto in naslov svetovne prvakinje med dekleti je osvojila singapurska jadralka Jodie Ali, tretje mesto pa je osvojil Norvežan Mathias Berthet. Slovenski jadralci so tudi v ekipnem delu prvenstva odlično opravili svojo nalogo, med 58 ekipami iz vsega sveta so se uvrstili med 8 najboljših ekip na svetu.

(Skupno 172 obiskov, današnjih obiskov 1)