V petek, 16. oktobra 2015, so naši osmošolci in devetošolci sodelovali v projektu »Stisni me močno«, ki so ga pripravili v Službi za nujno medicinsko pomoč (SNMP) Zdravstvenega doma Ljubljana. S projektom, ki je zaživel pred nekaj leti, želijo okrepiti mrežo prvih posredovalcev, torej izobraženih laikov, ki pristopijo k bolnemu/poškodovanemu in mu po svojih najboljših močeh nudijo pomoč. Gre za tečaj temeljnih postopkov oživljanja (TPO) in uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED) za laike.
Predavatelja sta učence na zanimiv in nazoren način popeljala najprej skozi teoretični proces temeljnih postopkov oživljanja za laike in uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED). Nato je sledil še praktični del, kjer so se učenci lahko sami preizkusili v teh veščinah.
Večina učencev se je prvič srečala tako s temeljnimi postopki oživljanja kot tudi z zunanjim defibrilatorjem (AED), s katerim so se naučili tudi rokovati. Uporaba same naprave je zelo enostavna, saj nas AED z jasnimi navodili v slovenščini vodi skozi postopek, ki ga moramo opraviti pri osebi, ki ima srčni zastoj je v srčnem zastoju. Če v prvih 10-ih  minutah človeku s srčnim zastojem ne pomagamo, pride do tako obsežnih možganskih poškodb, da je kvalitetno preživetje skoraj nemogoče.
Če izvajamo TPO in uporabimo AED v 3–5 minutah po srčnem zastoju izven bolnišnice, lahko povečamo delež preživetja celo čez 50 %. Vsaka zamujena minuta pred defibrilacijo (uporabo AED) namreč zmanjša verjetnost preživetja do odpusta iz bolnišnice za 10 %. Prav zato ima očividec ključno vlogo pri preživetju bolnika ob srčnem zastoju.
Največja dobrina, ki smo jo dobili z rojstvom, je življenje. Prav je, da ga varujemo ter v svojem življenju izkoristimo vse svoje potenciale, ki jih imamo. Predvsem pa tiste, ki rešujejo življenja. To so spoznali tudi učenci osmih in devetih razredov naše šole.15StMeMo1 15StMeMo2 15StMeMo3

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)