15ZSVN03[2]KRANJSKA GORA IN JAVORNIŠKI ROVT

4. do 8. januar 2016

PONEDELJEK
Naši šestošolci so prvi dan preživeli v pravi zimski idili. Pričakala jih je sveže zasnežena Kranjska Gora. Najprej smo jih razporedili v skupine po smučarskem predznanju. Sledilo je spoznavanje Mojce, Kekca in Dolenčevega Ruta (kranjskogorskih smučišč). Po kosilu v domu Trilobit smo spoznavali geologijo Karavank, trilobite (fosile) in zgodovino železarstva na Jesenicah. Zvečer je sledilo še predavanje o pravilih FIS in spoznavanje opreme ter tehnike smučarskega teka.

TOREK
Dopoldan smo preživeli na smučiščih pod Vitrancem. Popoldan pa smo se razdelili v dve skupini. Prva se je preizkusila v smučarskem teku, druga pa v igrah na snegu ter sankanju z drsnimi podlogami.  Zvečer smo se odpravili še na nočni pohod v okolico doma.

SREDA
Tudi tretje jutro nas je v Kranjski Gori pričakala sveža pošiljka pršiča, ki nam je polepšala smučarske užitke. Smučanje smo zopet zaključili brez omembe vrednih težav in prav vsi učenci so pokazali vse večji napredek v svojem znanju. Po kosilu smo se sprehodili do bližnje Pristave in se spoznali s Zoisovo dediščino. Pri povratku smo si ogledali še najstarejšo še delujočo hidroelektrarno pri nas (Javorniški Rovt). Popoldne smo uspešno navijali za Petra Prevca. Po večerji pa smo se naučili osnov preživetja v naravi ter izdelovali spominske trilobite.

ČETRTEK
Zjutraj nas je pričakala otoplitev in razjasnitev. V idealnih pogojih za smuko, v s soncem obsijani Kranjski Gori, smo do sedaj najbolj uživali v smučanju. Po malici pa je sledila čisto prava tekma v veleslalomu na vitranški strmini. Nekateri so pokazali že prav zavidljivo spretnost vijuganja med modrimi in rdečimi količki (rezultati). Popoldne pa smo ponovili torkov program (tek na smučeh za drugo skupino in igre na snegu s sankanjem za prvo skupino), vendar le z obrnjenim programom. Zvečer je sledila še slavnostna podelitev priznanj najuspešnejšim smučarjem, najbolj urejeni sobi in zabavni program (soba se predstavi).

PETEK
Že takoj po zajtrku smo se poslovili od slikovitega Javorniškega Rovta in doma Trilobit, kjer so nas prijazno gostili pet dni. Večina smučarjev se je v petek prvič podala tudi na podkorensko strmino, kjer vsako leto v marcu za Pokal Vitranc tekmujejo najboljši smučarji. Zadnji dan sta nas na smučišču obiskali tudi ga. ravnateljica in njena pomočnica, ki ju je spremljala razredničarka 6. a razreda. Po kosilu smo se malce utrujeni, vendar zadovoljni vrnili domov.

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov 1)