Učenci 8. razreda smo se v sredo, 13. oktobra 2021, v okviru dnevov evropske kulturne dediščine odpravili po “Prešernovih sledeh po Ljubljani”. V manjših skupinah smo poiskali petnajst točk, povezanih s Francetom Prešernom, njegovim življenjem, deli, prijatelji, sodobniki in drugimi znanimi Slovenci.

Prehojeno pot smo ves čas vrisovali v zemljevid, da smo se lažje orientirali, obenem pa smo reševali naloge z učnega lista. Izvedeli smo, kje se je Prešeren družil s prijatelji, kam so v bolnišnico pripeljali utopljenega Matijo Čopa, na tleh katere ulice so zapisani verzi naše himne Zdravljice, v katerih hišah je bivala njegova muza Julija Primic, kje stojita njegov in Vodnikov spomenik, kje je opravljal odvetniško prakso, na katerem trgu naj bi se dogajala njegova pesem Povodni mož, po kateri ulici je povodni mož Urško odpeljal do Ljubljanice, v kateri cerkvi je usodno spoznal svojo neuslišano ljubezen in kje je naša najbolj pomembna knjižnica NUK. 

Ker se je med našim potepanjem po mestu mrzlo jutro prevesilo v prelep sončen dan, smo še bolj uživali v hoji, druženju in spoznavanju znamenitosti Ljubljane. 

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)