POMURJE
8.–10. maj 2024

PETEK
Zadnji dan smo se odpeljali na Goričko. Najprej smo obiskali Vulkanijo, kjer so nam predstavili pestro geološko preteklost in smo virtualno odpotovali v osrčje nekdanjega vulkana. Sledil je obisk bližnjega gradu Grad s 365 sobanami. Naš tabor smo zaključili v Prlekiji, kjer smo obiskali slovito Oljarno Kocbek in spoznali, kako pridobivajo bučno olje, ter se posladkali z njihovimi dobrotami. V Pomurje se bomo še vrnili.

ČETRTEK
Drugi dan smo začeli z ogledom Expana. Spoznali smo geološko preteklost, zgodovino, etnologijo in naravne značilnosti Pomurja, nad katerim smo celo virtualno poleteli s toplozračnim balonom. Popoldne smo v Grajskem parku murskosoboškega gradu izvedli kemične, biološke in geografske delavnice. Zvečer pa smo se posladkali še s sladoledom v središču mesta.

SREDA
Naš tabor smo začeli v Filovcih, kjer smo obiskali muzej na prostem s tradicionalno cimprano” hišo in Lončarsko vas, kjer so nam prikazali tradicionalno obrt, ki je v preteklosti zaznamovala to vas. Vsak je okrasil tudi svoj lonček. Obisk smo nadaljevali v Tropskem vrtu podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku, kjer so nas navdušile njihove tropske rastline. Po kosilu v našem Domu CŠOD Murska Sobota, pri katerem smo se posladkali tudi s prekmursko gibanico, smo se odpravili v Renkovce, kjer pridelujejo znani paradižnik Lušt. Ogledali smo si njihovo proizvodnjo in preizkusili pet vrst paradižnikov. Zvečer smo imeli še kulinarično delavnico, kjer smo izdelovali značilne prekmurske “perece“.

.

(Skupno 1.013 obiskov, današnjih obiskov 1)