1. dan

Vznemirjenje in pričakovanje je naraščalo, ko smo se po dveurni vožnji bližali v skrivnostno meglo odet CŠOD Ajda v Libeličah. Po uvodnih navodilih, nastanitvi po sobah in kosilu se je začelo spoznavanje okolice doma. V popoldanskem času smo si, v sicer klavrnem vremenu, ampak odličnem vzdušju ogledali okolico kraja. Na kratek obisk smo skočili v našo severno sosedo, Avstrijo. Z družabnimi igrami smo zaključili prvi dan našega bivanja v teh nam slabo poznanih krajih.

2. dan

Prebudili smo se v jutro, ki je s ponujenim razgledom na rahlo pobeljene vršace obetalo prav lep dan. Po zajtrku smo se odpravili v gozd, kjer smo se preizkušali v gradnji bivališč in zavetišč. Izkazalo se je, da so nekateri v tem pravi mojstri, saj so navdušili s svojimi arhitekturnimi dosežki.

Sledilo je lokostrelstvo, pri katerem so dosegli nekateri zavidljive rezultate, drugi pa so se bolj znašli pri športnih igrah. Po kosilu je bil čas za druženje. Glede na to, da je uporaba mobitela omejena na eno uro na dan, imamo veliko časa za medsebojno druženje, kar s pridom izkoristimo.

Ognji in ognjišča je bila prava vsebina za te mrzle dni. Z veliko vztrajnosti in truda je vsem, kljub neugodnim razmeram, uspelo zanetiti svoje ognjišče in se nekaterim ob njem celo pogreti. Večer smo zaključili z nadvse zabavnimi socializacijskimi igrami.

3. dan

Zbudili smo se v megleno jutro, ki, kljub našim željam, ni obetalo sonca. Po zajtrku in natančnih navodilih smo se razdelili na več skupin. Vsaka skupina je prejela IKT-tablico, s katero smo se podali na CŠOD Misijo, raziskovanje naravoslovne poti velike uharice. Po poti navzdol smo reševali izzive in počasi prišli do vasi Libeliče.

Tam nas je že čakala malica in nam dala novih moči za nadaljnje raziskovanje. Skozi vas, smo se po strmem pobočju podali nazaj proti Domu. Za vse izzive nam je zmanjkalo časa, a smo bili vseeno zadovoljni s svojimi rezultati.

Popoldne smo preizkušali svoje plezalske sposobnosti in večerne aktivnosti zaključili s cirkuškimi spretnostmi.

4. dan

Jutranji pogled skozi okno nas je razveselil, saj smo zagledali snežno belino. Kljub velikim željam, je snega bilo premalo, da bi se s sankami lahko spustili po pašniku pred Domom.

Držali smo se zastavljenega programa in odšli na orientacijski pohod. V uvodu smo se seznanili z osnovami orientacije, nato pa smo se, oboroženi z Garmini, kompasi ter dobrimi starimi zemljevidi, odpravili po bližnji okolici. Našli smo vse orientacijske točke in se uspešno vrnili v Dom.

Pred kosilom smo opravili še krajši tečaj nordijske hoje in ugotovili, da koordinacija nog in palic ni enostavna.

Popoldanski program smo začeli v biološki učilnici, kjer nam je učiteljica Jasmina podala informacije in navodila za raziskovanje gozdnih tal. Opremljeni s pladnji, na katerih se je našlo vse od opazovalnega lončka do skrivnostne tekočine (ki se je pozneje izkazala za kis), smo odšli v gozd, kjer smo nastavljali talne pasti in iskali živali.

S športnimi igrami, obsijani s polno luno in cirkuškimi spretnostmi smo zaključili še en čudovit dan.

5. dan

Še pred bujenjem je v spalnicah že vse vrvelo. Vznemirjenje pred odhodom domov je napolnilo zrak v obeh sobah.  Še nekaj ur in naši kovčki in potovalke se bodo znašli v trebuhu avtobusa. Pred tem pa nas je čakalo še nekaj dejavnosti. Po zajtrku smo z zavezanimi očmi ugotavljali strukturo nenavadnega premeta, ki nam ga je učiteljica polagala v dlani. Čeprav smo imeli nešteto zanimivih idej, smo se začudili, da smo v rokah držali ptičje gnezdece. Novozapadli sneg nas ni oviral, ko smo pod drevesi tiho poslušali ščebetanje ptic in iskali ter ugotavljali lastnike teh glasov. Sledilo je učenje vozlov in reševanje iz zapletenih vrvi, potem pa nas je že čakalo okusno kosilo in vožnja proti domu.

(Skupno 871 obiskov, današnjih obiskov 1)