V soboto, 5. 6. 2022, smo se učenci veseli in polni pričakovanj zbrali pred šolo in se odpravili z avtobusom v Salzburg.

Po vožnji z nekaj postanki smo se najprej ustavili v predmestju Salzburga in si ogledali dvorec Hellbrunn. Ta je posebej znan po vodnih igrah, ki jih je postavil knezoškof Markus Sittikus. Postavitev šob je res zanimiva in presenetljiva, saj res ne veš, kdaj in kje te bo zmočilo.

Nato smo se zapeljali do starega dela Salzburga. Temu so včasih rekli tudi severni Rim. Največja znamenitost je zagotovo belo zlato – sol, a si rudnika na žalost nismo ogledali. Pred odmorom za kosilo smo se še sprehodili po starem delu mesta in si ogledali katedralo, Mozartov trg in rojstno hišo ter seveda Fürstovo prodajalno znamenitih Mozartovih kroglic. Številni smo kroglice tudi kupili.

Zelo zanimivo je bilo videti tudi narodno zavednost prebivalcev Salzburga, saj se ti ob sobotah in nedeljah oblečejo v svoje narodne noše, kar je res občudovanja in zanimanja vredno. Po besedah učiteljev pa te obleke niti niso tako poceni.

Po odmoru za kosilo smo se podali še na drugi breg reke Salzach in si ogledali prečudovite vrtove ob dvorcu Mirabell ter najbolj prepoznaven razgled v Salzburgu, ki zajema vrtove ob Mirabellu, zvonike katedrale ter njene kupole in seveda grad Hohensalzburg, ki stoji na griču sredi mesta.

Po izčrpnem ogledu Salzburga smo se odpravili nazaj proti avtobusu. Med vožnjo smo drug z drugim delili prelepe trenutke, ki smo jih preživeli v Salzburgu.

Boštjan Žagar, 9. b

(Skupno 322 obiskov, današnjih obiskov 1)