Učenci 7. a in 7. b smo 21. decembra 2022 v okviru kulturnega dne in projekta Rastem s knjigo obiskali Knjižnico Šiška in Vodnikovo domačijo.

V Knjižnici Šiška nas je sprejela knjižničarka in nam povedala, da projekt Rastem s knjigo poteka že 17. leto. Izvedeli smo, kaj je NUK, kaj so ljudske in splošne knjižnice, kako knjige iščemo v sistemu COBISS, katere oddelke najdemo v knjižnici, na katere dogodke lahko pridemo kot obiskovalci in še marsikaj.

Povedala nam je nekaj besed o zgodovini in nastanku knjig ter knjižnih nagradah, nato pa nas je seznanila s projektom Rastem s knjigo in nam predstavila avtorje knjige Reformatorji v stripu, ki smo jo dobili za knjižno darilo.

Po obisku knjižnice smo odšli na Vodnikovo domačijo. Vodička Katja nas je vodila po Vodnikovi spominski sobi in nas ob ilustracijah popeljala skozi življenje in delo pesnika Valentina Vodnika, ki se je leta 1758 rodil v tej hiši. Prikazala nam je njegovo delo prevajalca, pesnika in časnikarja. Med drugim nam je prebrala nekaj receptov iz prve slovenske kuharske knjige, Vodnikovih Kuharskih bukev. Ob tem smo opazovali tedanjo slovenščino in jo primerjali z današnjo.

V Vodnikovi domačiji smo si ogledali tudi knjige in spoznali poklic ilustratorja, nato pa odšli še na tradicionalni decembrski sejem ilustracij.

V šoli smo nadaljevali s projektom Rastem s knjigo. Učiteljici za slovenščino sta nam predstavili kratek videofilm o knjigi Reformatorji v stripu. Nato smo se lotili skupnega glasnega branja in strip nekateri tudi že prebrali. Za domače branje smo reševali naloge, povezane s prebranim stripom, in se dogovorili, da bomo v naslednjih dneh tudi sami risali stripe. Nekaj o obdobju reformacije bomo izvedeli tudi pri predmetu DKE.

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)