V ponedeljek, 18. novembra 2019, nas je v šoli v okviru projekta Rastem s knjigo obiskala gostja, stripovska kritičarka in teoretičarka Pia Nikolič.

Učenci 7. razreda in še nekaj ostalih učencev, ljubiteljev stripov, smo se zbrali na predavanju v 3. nadstropju. Gostja nam je razložila, da biti stripovski kritik pomeni, da v revijo ali časopis napišeš svoje mnenje o določenem stripu, tako kot literarni kritiki to napišejo o knjigah.

Povedala nam je veliko novega o stripih: kdaj in kako so nastali prvi stripi v svetu in na Slovenskem, kdo jih je narisal in napisal, kateri so najbolj znani in popularni stripi, da obstajajo nemi stripi, eksperimentalni stripi, japonske mange itd., da po obliki poznamo pasični strip, časopisni strip, albumski strip in grafični roman, da se avtorja stripa imenujeta risar in scenarist … Meni se je najbolj zanimivo zdelo to, da so likovne upodobitve na vaški situli tudi nekakšen predhodnik stripa.

Gostja nam je pokazala nekaj stripov, ki si jih lahko izposodimo v naši šolski knjižnici. Ogledala si je tudi strip, ki smo ga učenci 7. b-razreda narisali pri likovni umetnosti na podlagi knjige Janje Vidmar Elvis Škorc, genialni štor. Vsak učenec si je izbral eno poglavje in besedilo iz knjige pretvoril v sličice.

Všeč mi je bilo, da smo učenci med predavanjem lahko sodelovali. Predvsem pa sem ugotovila, da je stripovski kritik zelo zanimiv poklic.

Ruta Stegnar, 7. b

(Skupno 598 obiskov, današnjih obiskov 1)