Učenci 7. razreda smo v letošnjem šolskem letu v okviru projekta Rastem s knjigo precej ur namenili varnosti na spletu, saj se tudi junaki knjige Mihe Mazzinija Zvezde vabijo spopadajo s temi težavami.

7. a in 7. c sta 28. 9. 2017 svojo uro oddelčne skupnosti namenila ravno tej tematiki. O pasteh uporabe družbenih omrežij, aplikacij in spletnih klepetalnic nam je predavala učiteljica za računalniške dejavnosti, ga. Milovanka Jurjevec.

2. 10. 2017 pa smo vsi sedmošolci (7. a, 7. b in 7. c) imeli še predavanje o varnem spletu. O tem nam je predaval zunanji strokovnjak. Že na začetku nas je povprašal, kdo od nas uporablja snapchat, messenger, instagram, facebook ipd. Precej sedmošolcev je odgovorilo pritrdilno, zato nas je podučil o varnosti uporabe spleta in o pasteh, ki ob tem prežijo na nas (neprimerne objave, seksting, izsiljevanje …).

Sledilo je »povpraševanje strica Googla«, kakor se je izrazil. Pokazal nam je spletno stran (Internet live stats), na kateri lahko vidimo, koliko uporabnikov je trenutno na svetovnem spletu, koliko ljudi je iskalo podatke v spletnih brskalnikih, koliko elektronskih pošt so ljudje poslali … Kasneje nam je na facebooku pokazal več profilov oseb, nato pa še različne spletne klepetalnice. Povedal nam je tudi dve grozni zgodbi, ki sta bili na žalost resnični:

  1. Uporabnik nekega profila je bil moški, ki se je skrival pod imenom Princ na belem konju. Ta je izsiljeval mlada dekleta za fotografije, ki jih je potem prodajal za deset evrov.
  2. Neki fant se je z neznanim dekletom dogovarjal za zmenek. Dekle sploh ni bilo dekle, temveč člani mafije, ki so se skrivali pod lažnim profilom. Ko je fant prišel v bar, kjer sta se z dekletom dogovorila, so ga člani mafije omamili, mu vzeli ledvice in organe prodali.

Naučili smo se, da je previdnost na instagramu, messengerju, snapchatu itd. zelo pomembna za našo osebno varnost. Pogledali smo si tudi nekaj posnetkov na youtubu o srednješolki, ki je svojo fotografijo objavila na javni oglasni deski v šoli. Fotografijo so vsi delili, si jo skopirali ali shranili. Dekle je to hotelo popraviti, a ji ni več uspelo.

Za sedmošolce so bila ta predavanja zelo poučna, saj smo se še naslednjo uro s sošolci pogovarjali, kaj mora vsak od nas pri uporabi spleta popraviti. Predavatelj nam je na koncu še povedal: KAR NA SPLETU OBJAVIŠ, TEGA NIKOLI VEČ NE POPRAVIŠ.

Nikolaj Sterle in Žiga Slapar, 7. b

(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)