14. in 15. september 2017

Sedmošolci smo tudi letos že takoj na začetku šolskega leta začeli z nacionalnim projektom Rastem s knjigo, in sicer 7. a in 7. b 14. septembra, 7. c pa 15. septembra.

Najprej smo po oddelkih obiskali Knjižnico Šiška, kjer nam je knjižničarka predstavila splošno delovanje knjižnice, nas poučila o uspešnem iskanju knjig, ki si jih želimo izposoditi, o pomenu slikovnih oznak na knjigah in o različnih vrstah in tematikah, med katerimi bralci lahko izbiramo. Izvedeli smo, kako se v knjižnici lahko dobro znajdemo – sprehodili smo se med knjižnimi policami z mladinskimi in otroškimi knjigami, romani, znanstvenofantastičnimi vsebinami, kriminalkami, slikanicami … V sobi, kjer po navadi potekajo ure pravljic, smo se pogovarjali o pomenu branja in ugotavljali, kdo od nas rad bere in kdo ne. Izvedeli smo, da v knjižnici knjigo lahko beremo tudi psičkom. Ob koncu obiska knjižnice je vsak učenec v dar dobil knjigo Mihe Mazzinija Zvezde vabijo.

Projektni dan smo nadaljevali v šoli v okviru delnega kulturnega dne. Pogovarjali smo se o obisku knjižnice in svojih vtisih. Učiteljici in učitelj slovenščine so nam predstavili knjigo Zvezde vabijo in njenega avtorja. Nato smo si ogledali kratek film, v katerem se je vsem slovenskim sedmošolcem predstavil Miha Mazzini in spregovoril o svoji knjigi in njeni tematiki. Ker knjiga govori tudi o pasteh uporabe spleta in sodelovanju na izborih (glasbenih) talentov, smo si na spletu ogledali nekaj posnetkov oddaj Slovenija ima talent in Misija Evrovizija. V začetku oktobra nas bo v povezavi s to tematiko na šoli obiskala gostja, ena od nekdanjih udeleženk izbora glasbenih talentov. Zanjo je vsak pripravil vprašanje, ki bi ji ga rad zastavil. Pridružilo se nam bo še nekaj učencev izbirnega predmeta vzgoja za medije.

Nato smo si ogledali sestavne dele knjige in jo prelistali. Knjigo smo skupaj začeli glasno brati, da bi pri vseh vzbudili zanimanje za branje. Vsak učenec je nato nadaljeval še s samostojnim tihim branjem. Ob koncu dneva smo se dogovorili, da knjigo preberemo za domače branje, in sicer že do oktobrskega obiska gostje, da bo pogovor z njo laže potekal. Takrat se bomo vsebini knjige bolj natančno posvetili.

V povezavi s tematiko spleta nam bodo učitelji računalništva v prihodnje predstavili ure varnega interneta in pasti uporabe družbenih omrežij/aplikacij/klepetalnic.

Vse prihodnje dejavnosti v povezavi s projektom Rastem s knjigo bomo beležili še na šolski spletni strani in v šolskem časopisu Mlada setev.

Nikolaj Sterle, Žiga Slapar, Nika Zadnek in Hanah Trobec Kogej, 7. b

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)