Pomladni koncert 2016 02Koncert je odprla Ina Usenik (6. b)  na klarinetu ob klavirski spremljavi učiteljice Irene Deželak, ki je zaigrala skladbo Feerie sur glace Willyja Van Dorsselaerja. Sledila je recitacija pesmi Toneta Pavčka. Na prireditvi pa je nastopilo kar osem glasbenih zasedb, ki jih sestavlja približno 140 učenk in učencev naše šole, pa tudi bivša jakopičevka. Slišali smo vokalne, vokalno-inštrumentalne in inštrumentalne sestave, prisluhnili našim najmlajšim in mlajšim učencem, učencem višjih razredov, ter, kot smo že omenili, vokalistki dijakinji, bivši učenki naše šole.

Sledil je nastop naših prvošolcev pevcev glasbene prepevalnice. Zapeli so tri pesmi: Domovino n. a., Pajka Janeza Bitenca in ljudsko Na planincah. Naslednji je bil na odru otroški pevski zbor, ki je zapel štiri pesmi: Tomaža Habeta: Medo spi in Žabja šola, Matevža Goršiča: Čokolada ter Marijana Vodopivca v priredbi Tomaža Habeta: Tujček maček. Pevke in pevci otroškega pevskega zbora so se decembra uspešno predstavili na reviji pevskih zborov ljubljanskih osnovnih šol, prvič pod vodstvom zborovodkinje Irene Deželak. Čez nekaj tednov bodo na omenjeni reviji nastopili že drugič. Pri klavirju jih bo spremljala Bojana Lazović.

Nato so se predstavili učenke in učenci izbirnega predmeta glasbeni projekt. Na Orffova glasbila so nam zaigrali dve skladbi – francosko ljudsko Oh, kako je to hudo ter slovensko ljudsko Nmau čez izaro. Priredbi je napisala naša učiteljica glasbe, Irena Deželak. Naslednja je nastopila Ajda Cvek z Jenkinsovim Plesom (violina + klavir).

Sledil je še nastop našega najstarejšega – mladinskega pevskega zbora. Pevke in pevci so najprej zapeli ponarodelo Po jezeru bliz’ Triglava Miroslava Vilharja ter nato hudomušno skladbo Rokavice – Gloves  Hanka Beebeja.

Najine mlade oči vidijo svet, ki ga ni … Mlade oči so svetle luči, ki dolge noči spreminjajo v jutra … Mlade oči so vsake oči, ki v njih plameni svetloba pomladi … To so verzi, ki jih je leta 1972 napisal nedavno preminuli mojster besede, Dušan Velkaverh. V sodelovanju s še enim legendarnim umetnikom, skladateljem Juretom Robežnikom, je nastala zimzelena pesem Mlade oči, ki jo bo zapela naša bivša učenka, zdaj dijakinja gimnazije Šentvid, Žana Jurhar Žitnik. Sledili sta dve pesmi, ki ju je zapel mladinski pevski zbor. Pevci nas bodo najprej povabili k petju in praznovanju glasbe, ki slavi življenje v najžlahtnejši obliki – Sing it out (Jerry Estes), nadalje pa se bodo spraševali, ali se od višine res zvrti Od višine se zvrti (Aleša Klinarja) …

Pesnik Dušan Velkaverh je trdil, da se pesem najraje napiše sama. Da je pesem negoreča luč sveta, ki posijala bo le tja, kjer je nihče ne bo prižgal. Da je pesem rada glasna le po svoje in utihne takrat, ko kdo jo najbolj poje. In da bo pesem ostala z nami, če ji bo pri nas lepo. Prisluhnili smo Lani Cindro in Luki Gabrovšku s Pesem najraje sama se napiše.

Po govoru ravnateljice je sledila še zadnja točka v kateri je Žana zapela pesem Orion. Upamo, da ste v družbi mladih glasbenikov vsaj za trenutek pozabili na tegobe in skrbi vsakdanjika ter uživali v njihovem muziciranju. Vabljeni tudi na prihodnje prireditve naše šole, kajti: Čez tisoč let, ko nas več ne bo, bodo še vedno, poleg zvezd, sijale tudi pesmi.

(Skupno 339 obiskov, današnjih obiskov 1)