Na oblačen sobotni dan je v dvorani škofijske gimnazije potekalo osnovnošolsko državno prvenstvo v šahu. V konkurenci dečkov in deklic do 12 in do 15 let je nastopilo več kot 200 šahistov iz več kot 100 šol po vsej Sloveniji. Vsi sodelujoči so se na tekmovanje uspeli uvrstiti prek kvalifikacij. 

Na turnirju sta nastopila tudi naša najboljša šahista Maks Veselič in Leo Glavač, ki sta igrala v konkurenci dečkov do 15 let. V konkurenci deklic do 12 let je OŠ Riharda Jakopiča zastopala naša nadobudna šahistka Nuša Zega. V vseh kategorijah se je igralo 9 kol po švicarskem sistemu. Šahisti so imeli na voljo 10 minut in 5 sekund dodatka na vsako potezo. 

Pri dečkih do 15 let je šahiralo več kot 50 šahistov, tako da je bila konkurenca izjemna. Najboljših 15 igralcev je bilo po znanju zelo izenačenih in videli smo veliko remijev. Maks Veselič je po devetih odigranih partijah tekmovanje zaključil brez poraza, kar je odličen rezultat. Ob štirih zmagah in petih remijih je na koncu zbral 6,5 točke in zasedel odlično 5. mesto. Leo Glavač je dosegel 5,5 točke, kar je na koncu zadoščalo za 15. mesto. 

Med dekleti do 12 let je Nuša Zega zasedla odlično 13. mesto. Uvodno partijo je Nuša izgubila, v drugem kolu pa je bila prosta. V nadaljevanju je Nuša zaigrala odlično in sledilo je kar pet zaporednih zmag. V zadnjih dveh partijah je Nuša še enkrat izgubila in enkrat remizirala ter tako zbrala 5,5 točke. Žal je prišlo do sodniške napake, za kar se je Nuši uradno opravičil tudi glavni sodnik turnirja. Nuši namreč niso prišteli točke, ko je bila v drugem krogu prosta. Z dodatno točko bi bila Nuša uvrščena v najboljšo deseterico igralk do 12 let. 

Vsi trije šahisti si za svoje igre zaslužijo vse čestitke. 

Chess-Results Server Chess-results.com – Državno osnovnošolsko prvenstvo – fantje do 15 let – F15

Chess-Results Server Chess-results.com – Državno osnovnošolsko prvenstvo – deklice do 12 let – D12

(Skupno 681 obiskov, današnjih obiskov 1)