20160927_104614V torek, 27. 9., in sredo, 28. 9. 2016, smo devetošolci obiskali Vodnikovo domačijo, da bi si ogledali razstavo slovenskega stripa in rojstno hišo našega razsvetljenca, Valentina Vodnika.

V galeriji nas je sprejela prijazna kustosinja, ki nam je razkazala razstavo in nam predstavila zgodovino stripa na Slovenskem. Stripi so razstavljeni v časovnem zaporedju (sedemdeseta, osemdeseta leta …). Ko smo se skupaj sprehodili po celotni razstavi, smo imeli še nekaj minut, da smo si razstavljeno lahko ogledali tudi sami.

Sledil je ogled Vodnikove domačije. Hiša je imela zelo nizek strop, prostori in okna so bili majhni, čeprav je bila stavba za tisti čas velika. Izvedeli smo, da je bila tam v Vodnikovem času gostilna, in si ogledali posebno ograjo, ki vodi v klet hiše. Zanimiva soba je bivša kašča, v katero so vodila železna vrata. Spominska soba V. Vodnika sicer še stoji, a bo razstava v kratkem prenovljena. V njej smo videli majhen kip našega pesnika in nekaj njegovih knjig. Na steni na hodniku imajo obešenih nekaj Vodnikovih ugank. Prostori so sedaj preurejeni v knjižnico in sobe, kjer občasno potekajo likovne in glasbene delavnice. Na podstrešju je večji prostor, namenjen predstavam in koncertom.

Ogled je bil zanimiv.

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)