Po kratki vožnji, toplem sprejemu v CŠOD Rak in okusnem kosilu smo se odpravili raziskovat okolico. Program, ki nam ga je pripravil CŠOD, nas je podučil o vlogi socialnih veščin, kjer smo se prek različnih socialnih iger še bolje spoznali med seboj. Drugi del pa je zajemal raziskovanje in spoznavanje reke Rak in njenih najmanjših organizmov. Po večerji, kjer je glavno vlogo odigral slasten puding, smo se odpravili še na krajši sprehod, na katerem smo okolico še bolj pobliže spoznali. Vreme nam res ne pride do živega. 
Zdaj pa hitro pod prho, umit zobe in ugasnit luči. Jutri pa novim zmagam naproti.

 

Jutranje vstajanje, domač zajtrk in hop – smo že v akciji. Danes smo dokazali, da ni slabega ali dobrega vremena, ampak vreme enostavno je. Več-urno raziskovanje Parka Rakov Škocjan se je končalo z nasmehi na obrazih in kup vtisov. Kraški pojavi, Veliki in Mali naravni most ter Zelške jame so nas popolnoma obsedli in smo skoraj pozabili na kosilo. Skoraj. 

Po kosilu in kratki pavzi, smo se udeležili delavnic lokostrelstva, kjer smo dokazali, da bi v hudih časih brez težav poskrbeli sami zase. Nadaljevali smo z delavnico o medvedih, ki se je zaključila z postavitvijo kamere in hrane za naše velike, kosmate prijatelje. Pa bomo konec tedna videli, kako uspešni smo bili.

Topla večerja je napolnila naše trebuščke, da smo se lahko odpravili še na zadnjo dejavnost, preden se odpravimo pod tuš in v posteljo. Jutri pa spet novim dogodivščinam naproti. 

Tukaj smo že tretji dan in v rutino smo se že čisto uvedli. Po zajtrku smo izkoristili sončno vreme in se odpravili na veslanje. Temu so sledile igre v gozdu, skozi katere smo tudi raziskovali okolico in gozd. Po vrnitvi v dom, smo se okrepčali in se po kratkem odmoru odpravili na raziskovanje Tkalca jame, kjer smo med drugimi tudi izvedeli, po čem je dobila ime.
Po vrnitvi v CŠOD in slastnih špagetih so v domu poskrbeli še za dodatno zabavo s pantomimo in raznimi igrami, kot je igra Samurajev bojni vzklik. Naši bojni vzkliki so zagotovo odvrnili medvede v bližini, mi pa smo varni še za en dan.

Zadnji polni dan v CŠOD Rak je minil s svetlobno hitrostjo, dobro voljo, kupom razigranosti in radovednosti. Po zajtrku smo se preizkusili v plezanju po pravi, naravni skali. Preizkušnjo smo prestali z odliko, za nagrado smo se lahko spustili po vrvi, ki je pognala kar nekaj adrenalina po naših telesih.
Ker smo v krajinskem parku, so nas učitelji CŠOD-ja odpeljali na prav posebno delavnico, kjer smo ustvarjali zaščitene parke v gozdu v bližini našega doma. Ideje so navdušile naše gostitelje, mi pa smo še bolj začeli razmišljati o pomembnosti naravnih parkov v Sloveniji in o posegih v le-te.
Po kosilu je nastopila zvezda večera: peka buhtljev in učenje o varnem ravnanju z ognjem v naravi. Ob tabornem ognju smo pekli hrenovke, kruh in jedli buhtlje. Prepevali smo pesmi, se igrali igre in se nadvse zabavali. Zaradi novih prijateljskih vezi je bilo danes še najtežje oditi v posteljo in priznamo, da bi tukaj še ostali z veseljem.

UJELI SMO JIH. Lisice, kune, šoje… v objektiv kamere, seveda. Naš cilj je bil ujeti medveda, a se na žalost to ni zgodilo. Morda v torek nismo nastavili dovolj vabljivih dobrot? Kakorkoli, po zajtrku smo lahko opazovali, kaj vse pride na plan v gozdu, ko imajo živali tišino in mir. Na srečo so nam v CŠOD-ju pokazali arhiv posnetkov, ki so jih naredile prejšnje skupine, in videli smo tudi medvede in njihove mladičke, volkove, šakale in še kopico drugih živali.
Pred kosilom in odhodom smo se preizkusili še v orientaciji po gozdu, kjer so nas čakale točke in vprašanja, ki so nam razkrila pot. Po slabem tednu smo pa res že čisto navajeni na gozdno življenje.
A vsega lepega je enkrat konec. Po res lepem tednu se v Ljubljano odpravljamo polni lepih vtisov, novih znanj, novih prijateljstev in kar nekaj komarjih pikov. A tudi to spada na naravoslovni tabor. Vse kar lahko rečemo je, da narava, bojni vzkliki, priprava testa za buhtlje, plezanje, priprava ognja, hoja v dežju in vse ostale izkušnje, ki smo jih pridobili, pomagajo, da bomo šolsko leto zaključili malce bolj sveži, razigrani in polni novega znanja.

(Skupno 878 obiskov, današnjih obiskov 1)