Z nadarjenimi učenci smo odšli na obisk v knjižnico Slovenske akademije znanosti in umetnosti. To je ena največjih knjižnic v Sloveniji.

Na začetku so nam pokazali starinsko pisalno mizo in abecedno-imenski katalog, ki so ga uporabljali pred današnjim knjižničnim sistemom, imenovanim COBISS. V tamkajšnji sejni sobi, kjer so v trezorjih shranjene prve in najstarejše slovenske knjige, so nam pokazali izvirnik Dalmatinove Biblije in Slavo vojvodine Kranjske. Vse izvirnike imenujemo antikvarno gradivo. Poučili so nas, da moramo z njimi rokovati zelo previdno, držati jih moramo celo z belimi bombažnimi rokavicami. Naučili smo se tudi, da se prve tiskane knjige imenujejo inkunabule.
Videli smo knjigo iz leta 1495, grbovno knjigo evropskih plemiških rodbin ter ustanovno listino akademije, ki je bila predhodnica današnje, iz leta 1693. Pripravili so nam tudi zabavni kviz, v katerem so se učenci preizkusili, kaj novega so se naučili. Za uspešno rešen kviz so dobili nagrado.

Ko so nas pogostili s sokom, so nas peljali še na ogled dvorane, kjer potekajo srečanja akademikov, in nam pokazali doprsne kipe dosedanjih predsednikov SAZU-ja.

    

   

 

(Skupno 211 obiskov, današnjih obiskov 1)