Učenci 7. a in 7. b smo kulturni dan ob projektu Rastem s knjigo imeli v ponedeljek, 15. 10. 2018, učenci 7. c pa v petek, 26. 10. 2018.

Zjutraj smo se odpravili v Knjižnico Šiška, do kamor je bilo petnajst minut hoje. Učiteljice za slovenščino so nas že pred tem poučile o projektu, tako da smo okvirno že vedeli, kaj nas čaka.

Ko smo prispeli v knjižnico, nas je knjižničarka na začetku napotila v sobico za pripovedovanje pravljic, kjer smo se udobno namestili. Razložila nam je, čemu smo sploh prišli v knjižnico in kaj bomo počeli. Pogovarjali smo se o knjižnici, knjigah, branju, izposoji knjig … Povedala nam je, da bo v okviru projekta Rastem s knjigo vsak učenec 7. razreda dobil brezplačno knjigo Nataše Konc Lorenzutti Avtobus ob treh. Na kratko nam je predstavila knjigo, a nam ni razkrila vsebine, saj nam ni želela pokvariti bralnega užitka. Seznanila nas je še z avtorico in ostalimi knjigami, ki jih je ta napisala. Nato smo šli na ogled knjižnice: vodila nas je od police do police in po različnih oddelkih ter nam povedala, na katere oznake moramo biti pozorni, če želimo najti določeno knjigo. Ko smo se vrnili v pravljično sobo, nam je razdelila knjige in počasi smo se odpravili do naslednje točke kulturnega dne – do Vodnikove domačije.

Na dvorišču pred Vodnikovo domačijo nam je učiteljica povedala, da letos mineva 260 let od rojstva slovenskega pesnika Valentina Vodnika ter da bomo drugo leto praznovali 200. obletnico njegove smrti. Predstavila nam je njegovo življenje in delo ter povedala, zaradi česa je pomemben za Slovence. Ogledali smo si tudi spominsko ploščo na hiši in kamnito mizo ob njej, sami pa smo povedali, katere kulturne dejavnosti se danes odvijajo v Vodnikovi domačiji. Nato smo se vrnili v šolo in še tri šolske ure nadaljevali s kulturnim dnevom.

Učiteljica za slovenščino nam je na začetku prebrala, zakaj so za učence sedmega razreda po vsej Sloveniji izbrali ravno knjigo Avtobus ob treh. Predstavila nam je avtorico, njeno življenje in delo. Nato smo si ogledali videoposnetek (predstavitev knjige), v katerem je nastopala Nataša Konc Lorenzutti in nagovarjala bralce. Sledili so listanje knjige, branje uvodnega nagovora in pregled sestavnih delov knjige. Učenci smo tudi povedali, kaj pričakujemo od knjige s takim naslovom. Nato smo knjigo skupaj začeli glasno brati in se pogovarjati o prebranem. Dogovorili smo se tudi o datumu za domače branje. Učiteljica nam je povedala, da nas bosta v zvezi s knjigo Avtobus ob treh novembra obiskala dva gosta, zato je za njiju vsak učenec pripravil nekaj vprašanj, ki jima jih bomo zastavili ob obisku. Ogledali smo si tudi kratke posnetke iz filmov, v katerih sta igrala. Sledilo je nadaljevanje skupnega glasnega branja, nato pa smo se še sami potopili v tiho branje knjige, ki jo bo doma vsak učenec sam prebral do konca.

Napisala: Lara Marič, 7. a

(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov 1)