Učenje jezika ni le spoznavanje besed, besednih zvez, poznavanje slovnice, ampak tudi poznavanje dežele, njene kulture in kulinarike.

Učenci neobveznega izbirnega predmeta francoščina in učiteljici francoščine in gospodinjstva smo se preizkusili v peki sladice, ki izvira iz osrčja Francije in se na menijih pojavi že v 19. stoletju. Beseda izvira iz oksitanske besede clafir, ki pomeni napolniti, oziroma iz latinščine clavo figere, kar pomeni pritrditi z žebljem. Pa ne pričakujte žebljev v pecivu, ampak nekaj bistveno slajšega, kar zna spominjati na glavice žebljičkov.

Pri pouku so učenci podrobno preiskali različne sestavine s tipanjem in vonjanjem ter ugotovili, da bo iz kuhinje zadišalo po sladkem. Preučili smo še recept in spoznali novo besedo ali dve. Naloge smo se lotili v dveh skupinah. Ko so učenci pripravili sestavine in pekače, se je pričelo pravo ustvarjenje. Iz pečice je zadišalo in komaj smo dočakali, da so se naši kolački tudi dovolj ohladili, da smo jih lahko poskusili.

Sledilo je še nujno, a ne preveč zabavno opravilo – pospravljanje. Tudi to smo zmogli in upamo, da se še kdaj vrnemo s kakšnim novim receptom.

Za pokušino vam zaupamo tega:

LE CALFOUTIS GRAND-MÈRE

Sestavine:

  • 40 g masla (+ maslo za namestitev pekača)
  • 0,2 dl mleka
  • 100 g presejane moke
  • 60 g sladkorja v prahu (tudi kristalni sladkor se je odlično obnesel)
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 600 g svežih ali zamrznjenih češenj (mi smo uporabili gozdne sadeže in količino zmanjšali na 300 do 400 g – uporabite lahko tudi drugo sezonsko sadje)
  • 4 jajca

Priprava:

  • Pečico ogrejte na 210 ⁰C.
  • Češnje umijte in jih izkoščičite.
  • Maslo raztopite.
  • V večji posodi zmešajte moko, sladkor in vaniljev sladkor.
  • Počasi umešajte še jajca in raztopljeno maslo. Sestavine dobro premešajte, da ne bi zmes postala grudičasta.
  • Pekač dobro namastite in pomokajte, da se testo ne bi preveč prijelo pekača. Mi smo uporabili pekač za mafine, tradicionalno pa se uporabi okrogel pekač.
  • Po pekaču razporedite češnje oziroma drugo sadje.
  • Sadje zalijte z zmesjo mleka, moke, masla, jajc in sladkorja. Vas spominja na zmes za palačinke?
  • Sladico pecite 10 minut na temperaturi 210 ⁰C, nato temperaturo znižajte na 180 ⁰C in pecite še 20 minut.
  • Sladico ohladite in potresite s sladkorjem.
(Skupno 227 obiskov, današnjih obiskov 1)