Rezultat iskanja slik za glasbena matineja 2017V sredo, 15. novembra, smo z učenci 8. in 9. razreda odšli na koncert Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije. Letošnja Glasbena matineja, ki jo omenjeni orkester oblikuje v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije in Cankarjevim domom, je nosila naslov Z orkestrom na izlet.

V dobri uri smo se prepustili glasbenemu popotovanju skozi zgodovino glasbe. Tokrat se je orkestru pridružil trenutno najboljši v naši državi – v tujini in doma večkrat nagrajeni mešani pevski zbor Konservatorija za glasbo pod vodstvom skladatelja in cenjenega dirigenta Ambroža Čopija. Prav ta sestav je matinejo začel s srednjeveško antifono O adonai ter Gallusovim motetom Elisabethae vero impletum est tempus. Sledil je zelo znani 2. stavek Air iz 3. orkestrske suite baročnega glasbenega velikana Johanna Sebastiana Bacha, slišali smo 2. stavek iz simfonije Ura dunajskega klasicista Josepha Haydna, predstavnika romantike sta bila ruski skladatelj Peter Iljič Čajkovski (orkester je zaigral odlomek iz uverture Romeo in Julija) in nemški poznoromantični simfonik Gustav Mahler (predstavili so odlomek iz njegove Simfonije št. 4). Nato smo poslušali odlomek iz Favnovega popoldneva impresionističnega glasbenega pionirja Claudea Debussyja ter neoklasicistično mojstrovino Simfonietto slovenskega skladatelja Primoža Ramovša. Ekspresionistični utrinek je predstavljal odlomek iz opere Lulu Albana Berga, čisto za konec pa smo pozorno prisluhnili sodobni skladbi Izlet slovenskega skladatelja mlajše generacije Žige Staniča.

Orkester Slovenske filharmonije je suvereno vodil dirigent Slaven Kulenović, v vlogi povezovalca pa se je odlično znašel turistični vodič in glasbeni producent Uroš Mijošek.

Vsako leto z učenci predmetne stopnje z veseljem pričakujemo glasbene matineje, vedno znova nas Glasbena mladina Slovenije s sodelujočima, orkestrom Slovenske filharmonije in Cankarjevim domom, navduši bodisi s programom bodisi z nastopajočimi. Letošnji koncert je bil idejno in izvedbeno ambiciozno zasnovan, vendar smo tudi tokrat proti šoli odšli bogatejši za lepo glasbeno izkušnjo.

Napisala Irena Deželak

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)