Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je tudi v letošnjem šolskem letu pripravila projekt »Zlata bralka, zlati bralec« za najboljše bralce, ki so vsa osnovnošolska leta brali knjige za bralno značko. Zlati bralci iz nekaterih ljubljanskih osnovnih šol smo se zato v torek, 14. maja 2024, podali na celodnevno ekskurzijo na Kras in v Italijo.

Šestnajst »zlatih bralcev« naše šole se je z avtobusom odpravilo iz Ljubljane proti Lipici. Tam smo obiskali Kobilarno Lipica, kjer smo si ogledali hleve, veličasten izpust lipicancev na pašo, urjenje profesionalnih jahačev in Muzej lipicanca Lipikum.

Nato smo se skozi Bazovico odpeljali do Trsta mimo tržaške univerze. Vodička Mirjam nam je med vožnjo zelo zanimivo predstavljala zgodovino, kraje ter naravne in kulturne znamenitosti pokrajine, skozi katero smo se vozili.

Ob prijetni obmorski hoji so se razkadili tudi napovedani nevihtni oblaki. V prijetnem soncu smo se peš odpravili do dvorca Miramar, ki ga je v 19. stoletju dal zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan I. Habsburško-Lotarinški, mlajši brat cesarja Franca Jožefa, da bi v njem bival s svojo ženo Charloto Belgijsko. V dvorcu je prebivala tudi Elizabeta Bavarska, znana kot princesa Sissi. V dvorcu smo si ogledali sobe, ki so še vedno opremljene z originalno opremo, okraski, pohištvom in predmeti iz sredine 19. stoletja, ter botanični tropski park, ki obkroža dvorec.

Pot smo nadaljevali mimo Tržiča (Monfalcone) z največjo ladjedelnico za potniške ladje vse do lagun obmorskega mesteca Gradež, ki je znano kot mesto sonca in danes sodi med najlepše kopališke kraje na Jadranu. V mestu smo si ogledali staro mestno jedro s cerkvijo svete Evfemije, talne mozaike in krstilnico. Med odmorom za kosilo smo se seveda odpravili na pico ali sladoled ter se sprehodili do peščene plaže.

Od morja smo se težko poslovili, a je bilo treba nazaj proti domu. Na poti domov smo na avtobusu ostalim zlatim bralcem (z OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Miška Kranjca in OŠ Spodnja Šiška) zapeli še našo šolsko himno. Vodička nas je na koncu pohvalila kot izredno prijetno skupino. Dan je seveda prehitro minil in ostal nam bo v lepem spominu zaradi prijetnega druženja in spoznavanja novih krajev. Šolskemu skladu se zahvaljujemo, da nam je v celoti omogočil udeležbo na izletu.

(Skupno 221 obiskov, današnjih obiskov 1)