Naši šestošolci so bili v zimski šoli v naravi v Kranjski Gori in na Javorniškem Rovtu. 

Med 7. in 11. januarjem 2013 so bili šestošolci v zimski šoli v naravi. Bivali so v domu CŠOD Trilobit na Javorniškem Rovtu nad Jesenicami. Vsak dan so dopoldan smučali v Kranjski Gori pod Vitrancem, kjer bodo v začetku marca, na tradicionalnem pokalu Vitranc, smučali tudi najboljši smučarji sveta. Vsak popoldan, pa smo bili v domu CŠOD Trilobit in predvsem v njegovi idilični okolici pod Karavankami.

 

Ponedeljek
Opravili smo razdelitev v vaditeljske skupine in uživali v prvih zavojih na popolnoma umetnem snegu. Dodobra utrujeni smo se pripeljali na Javorniški Rovt, kjer smo z veseljem pohrustali okusno kosilo, se malce spočili in nato sprehodili do bližnjih izvirov, ki napajajo umetno jezero hidroelektrarne ob domu. Ogledali smo to najstarejšo delujočo slovensko hidroelektrarno iz leta 1908. Zvečer smo se spoznali s FIS pravili o obnašanju na smučišču.

 

Torek
Tudi vsi začetniki so se prvič zapeljali z vlečnico in, skupaj z ostalimi, uživali v nekaj urah zimskega sonca v Kranjski Gori. Ostali pa so se že podali na zahtevnejše proge pod Vitrancem. Kljub nekaj padcem so smučarski dan vsi zaključili brez poškodb, vendar dodobra utrujeni, tako da jih je kar nekaj zadremalo med vožnjo na Javorniški Rovt, kjer smo komaj pričakali kosilo. Popoldne smo se spoznali z geološko in železarsko preteklostjo Karavank ter se preizkusili v izdelovanju odlitkov fosilov trilobitov. Dan smo zaključili z družabnim večerom.

 

Sreda
Večina smučarjev je uspešno preizkusila tudi najstrmejša podkorenska pobočja. Tudi tisti nekoliko manj spretni so pokazali lep napredek na kranjskogorski strani Vitranca. Smučanje smo v prijetnem vremenu uspešno zaključili brez poškodb. Po kosilu smo odšli na krajši pohod do bližnjega planinskega doma na Pristavi. V naravi smo spoznali nekaj zanimivih kamnin in fosilov ter si ogledali tudi rovte. Zvečer smo imeli družabne igre.

 

Četrtek

Izvedli smo šolsko prvenstvo v smučanju za šestošolce (rezultati). Prav vsi učenci so uspešno opravili s smučarsko progo med čisto pravimi veleslalomskimi vratci na smučišču Velika Mojca. Po kosilu smo si ogledali nahajališča svinčenih in železnih mineralov, ki so jih nekoč izkoriščali na Javorniškem Rovtu. Kasneje smo se v učilnicah spoznali z značilnostmi Alp in barvali naše odlitke fosilov, ki smo jih skupaj z minerali spoznavali tudi pod mikroskopi. Dan smo zaključili s težko pričakovanimi predstavitvami posameznih sob.

 

Petek

Zadnji dan smo smučali v skoraj idealnih razmerah. Po smučanju, ki smo ga končali ob 13. uri, smo imeli še malo močenjšo malico in se zadovoljni in malce utrujeni odpravili proti Ljubljani. Nekaj vtisov so učenci zabeležili v svoje dnevnike in mi pa na fotografski objektiv.

{gallery}/2012-2013/Tabori/6r{/gallery}

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)