Osmošolci so dneve evropske kulturne dediščine obeležili v sredo, 5. oktobra 2022. Podali so se po “Prešernovih sledeh po Ljubljani”.

Po mestnem središču in bližnji okolici so iskali točke, povezane s Francetom Prešernom: stavbe, kjer je živel, deloval, se družil s prijatelji in z drugimi pomembnimi Slovenci tistega časa. V manjših skupinicah so poiskali petnajst točk in svojo pot vrisovali na zemljevid. Ob vsaki točki so prebrali besedilo, povezano z najdeno točko, in reševali naloge z učnega lista. Obiskali so mesta, kjer je Prešeren prijateljeval, kjer je živela njegova muza Julija Primic, kamor so v bolnišnico pripeljali njegovega utopljenega najboljšega prijatelja Matijo Čopa … Po ulicah Ljubljane so iskali verze slovenske himne Zdravljice, obiskali njegov in Vodnikov spomenik, ugotovili, kje je opravljal odvetniško prakso, obiskali trg, kjer naj bi plesali Ljubljančani v njegovi baladi Povodni mož, odšli do trnovske cerkve, kjer je spoznal svojo muzo … Na koncu so se odpravili še do naše najpomembnejše knjižnice – Narodne in univerzitetne knjižnice, ki je povezana z arhitektom Jožetom Plečnikom, čigar leto letos obeležujemo zaradi 150. obletnice njegovega rojstva. 

Učenci so spoznavali znamenitosti »Prešernove« Ljubljane in se tako spomnili svoje kulturne dediščine – duhovne in materialne.

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)