9. razred

Od 19. do 23. septembra 2022

5. DAN

Zadnji dan tabora smo začeli s športnimi aktivnostmi. Pridružili smo se učencem bližnje osnovne šole in se spopadli z različnimi orientacijskimi izzivi. Naš avtobus iz Cerknega ni zavil proti Ljubljani, ampak v vas Šebrelje, kjer sta nas vodiča pospremila na čudovite razgledne točke in v Arheološki park Divje babe. V jami, kjer je bila najdena neandertalčeva piščal, so nam s pomočjo projekcije prikazali, kaj vse so našli v posameznih plasteh zemlje in kaj lahko na podlagi tega sklepamo o tem obdobju. Po ogledu smo se sprehodili nazaj do vasi in čakala nas je le še ena stvar – vožnja domov.

4. DAN

Danes smo preživeli dan bolj umirjeno. V dopoldanskem delu smo sestavili verižni eksperiment – vsaka skupina je sestavila progo za kroglico s ciljem, da kroglica za pot porabi kar največ časa, uporabiti smo morali vse dane ploščice. Proge smo med seboj povezali in napeto spremljali, ali bo na zadnji plošči zazvonil zvonček. Ko je ena skupina sestavljala eksperiment, se je druga učila osnov prve pomoči s poudarkom na temeljnih postopkih oživljanja. Popoldne smo s skupnim sodelovanjem poskušali zgraditi čim višji stolp Jenga ter igrali odbojko. Iz najvišjega nadstropja doma smo spuščali helikopterje, ki smo jih izdelali sami. Zadnji večer tabora smo uživali na plesu.

3. DAN

Dopoldne smo se zelo zabavali na aktivnosti Kam se lahko skrijem. V gozdu smo izdelovali bivališča iz naravnih materialov in bili zelo ustvarjalni ter domiselni, kar dokazujejo tudi fotografije. Popoldne smo se na delavnici Tudi jaz zmorem preizkusili v različnih igrah, kot so pantomima, skrivni predmet, podajanje obroča in podobne. Preizkusili smo se tudi v orientaciji po mestu. Prosti čas smo izkoristili za prijateljsko košarkarsko tekmo s sovrstniki iz Cerknega. Zvečer smo si ogledali film Raya in poslednji zmaj.

2. DAN

Dan smo začeli z obiskom partizanske bolnice Franja. Ob zanimivi razlagi vodiča smo spoznali delovanje skrite bolnišnice in si ogledali posamezne barake, v katerih so opravljali operacije in zdravili bolnike. Zelo zanimiv je bil razuševalnik. Popoldne smo uživali na delavnici Voda in njene skrivnosti, na kateri smo izdelovali ladjice iz naravnih materialov in preizkusili njihovo plovnost. Na delavnici Kaj lahko zgradim? smo se preizkusili v gradnji Da Vincijevega mostu. Po večerji smo obiskali prostore Društva Laufarji, kjer smo spoznali njihove tradicionalne laufarske like. Lahko noč.

1. DAN

Že nekaj minut pred dogovorjeno uro smo bili vsi zbrani pred šolo in čakali na odhod proti Cerknemu. Po uri in pol vožnje in mnogih ovinkih smo prispeli na cilj. Začeli smo z odličnim kosilom, nadaljevali s fotolovom — spoznavanjem kraja s pomočjo fotografij in pohodom na okoliške razgledne točke, kjer nas ni čakal samo čudovit razgled, ampak tudi številni izzivi. Dan smo zaključili z večernim pohodom. Ura je 22.37. Že vsi spimo? 

(Skupno 1.287 obiskov, današnjih obiskov 1)