V ponedeljek, 11. 12., smo se devetošolci odpravili na zadnji osnovnošolski tabor. Z avtobusom smo se odpeljali proti CŠOD Radenci. Ob prihodu smo se namestili v sobe, potem pa smo se seznanili s tukajšnjim hišnim redom. Po kosilu smo se razdelili v tri skupine in pričeli z aktivnostmi. Ena skupina se je preizkusila v izdelovanju belokranjskih pisanic, druga je kolesarila ob reki Kolpi, tretja pa je imela delavnico preživetja v naravi . Dan smo zaključili s sprehodom v okolici doma in s športnimi igrami pred domom.

 

Tudi torkovo lepo vreme smo izkoristili za aktivnosti v neokrnjeni naravi Poljanske doline. Po skupinah smo ponovno uživali v kolesarjenju, izvedli orientacijski tek, se v bližnjem rastlinjaku seznanili s pomenom zdrave pridelave hrane in se potrudili pri izdelavi pisanic. Poučna in ustvarjalna je bila delavnica z IKT v naravo. V okolici doma smo najprej nabrali različne naravne materiale, ki smo jih nato v učilnici uporabili za pripravo krajše filmske zgodbe, ki je nastala s pomočjo aplikacije Stop Motion Studio. Po okusnem večernem carskem pražencu smo uživali v socialnih in družabnih igrah.  

V sredo smo se zbudili v deževno jutro in dan preživeli v različnih delavnicah v samem domu, tako da nas slabo vreme sploh ni motilo. V eni izmed delavnic smo ponovili temeljne postopke oživljanja, nudenje prve pomoči in se preizkusili tudi v praktičnih vajah. Medtem je druga skupina v jedilnici doma zamesila znano belokranjsko pogačo. Ko je testo vzhajalo, pa smo naredili še različne poizkuse s kvasom. Pod budnim očesom mentorja CŠOD-ja smo se podali v plezalno steno, ki je postavljena v avli doma. Preostanek popoldneva smo se zabavali ob igranju družabnih iger in namiznega tenisa, po večerji pa smo se odpravili na krajši sprehod.

 

V četrtek dopoldne smo se podali do bližnje Radenske stene, s katere se nam je odprl čudovit pogled na ravnico ob Kolpi, kjer leži tudi CŠOD Radenci. Uživali smo na svežem zraku in v prijetnem klepetu, ves čas pa nas je spremljalo tudi toplo sonce. Pot smo nadaljevali do bližnjega Radenskega kala, kjer smo si za malico sami spekli hrenovke. Popoldne je delo potekalo v skupinah. Eni so plezali in tekmovali v umetni plezalni steni, drugi so ustvarjali kratke filmčke, tretji pa smo ponovili osnove orientacije ter se podali po vasi in s pomočjo kompasa narisali zemljevid naše poti. Prosti čas smo izkoristili za odbojko, košarko in badminton na šolskem igrišču. Bili smo že v pričakovanju zaključnega večera z glasbo in plesom.


V petek po zajtrku smo najprej svoje stvari zložili v potovalke in kovčke ter pospravili sobe. Nato smo odšli še na zadnje delavnice našega tabora. Delo je potekalo kot običajno v skupinah. Skupina A se je z veseljem preizkusila na umetni plezalni steni, skupina B je imela orientacijo, skupina C pa je s pomočjo tablic posnela kratke animirane filmčke, v katerih so nastopali ljudje in živali, narejeni iz kamenčkov, vejic, lubja ter ostalih naravnih materialov. Po zaključku vseh delavnic smo si z zanimanjem ogledali nastale filme in bili nad njimi navdušeni. Sledila je razglasitev najboljših ekip v orientaciji ter zmagovalca v tekmovanju za najlepše urejeno sobo. Po kosilu smo se polni vtisov z avtobusom odpeljali proti domu.

 

(Skupno 1.180 obiskov, današnjih obiskov 1)