Od 9. do 12. aprila 2018

Učenci 7. razreda smo v ponedeljek prispeli na tabor v CŠOD Breženka v Fieso.

Že prvo popoldne smo izkoristili za odkrivanje sredozemskega rastja v bližnji okolici in za učenje lokostrelskih veščin. Po večernem pohodu do Pirana smo se dogovorili za aktivnosti naslednjega dne.

Torek smo začeli z 12-kilometrskim krožnim pohodom Fiesa–Strunjan–Portorož–Fiesa. Pot nas je vodila skozi Fieso mimo Strunjanskih solin in po poraščenem robu Strunjanskega klifa. Prvi postanek smo imeli na Strunjanskem križu nad Mesečevim zalivom, kjer smo pomalicali. Hojo smo nadaljevali po opuščeni ozkotirni železniški progi Porečanki/Parenzani, ki nas je skozi predore popeljala do Portoroža, kjer smo si po dolgi hoji privoščili sladoled. Čakala nas je le še pot od Portoroža do Fiese.

Torkovo popoldne smo preživeli ob morju, kjer smo preučevali življenje v priobalnem pasu ter se naučili ribiških veščin. Ujeli smo tudi nekaj rib in rakovic. Zvečer smo poslušali predavanje o slovenski Istri.

V sredo smo se podali na orientacijski pohod z uporabo kompasa ter opravili fizikalno-kemijske meritve zraka in morja. V popoldanskih delavnicah smo preučevali jezeri v Fiesi ter se naučili nordijske hoje. Svoje znanje smo takoj preizkusili s krajšim pohodom po Fiesi. Večer smo si popestrili z zabavnim kvizom.

V četrtek smo odšli spoznavat Piran, njegovo zgodovino, kulturo in znamenitosti. Popoldne smo preživeli v dveh delavnicah. V naravoslovni delavnici smo opazovali živali obrežnega pasu, v delavnici školjkarstva pa smo med drugim tudi sami očistili in pripravili slastne klapavice. Večer smo zaključili s plesom.

V petek smo se najprej odpravili v Sečo, kjer smo si ogledali vrt kaktusov. Na koncu smo si ogledali še Sečoveljske soline, kjer smo spoznali živali in rastline, značilne za to področje.

(Skupno 188 obiskov, današnjih obiskov 1)