20161013_104417Športno-naravoslovni tabor

10. do 14. oktober 2016

Sedmošolci smo se letos odpravili na tabor v predalpski del Slovenije. Pod Poreznom leži Cerkno, kjer smo bivali v skoraj novem domu CŠOD. V ponedeljek smo najprej obiskali Idrijo in tamkajšnji znameniti rudnik živega srebra, ki je vpisan tudi na seznam svetovne kulturne dediščine pri UNESC-u. V dom smo prispeli ravno na kosilo, po katerem smo se nastanili v naših sobah, ki so poimenovane po likih iz cerkljanske laufarije. Kmalu pa so se začele popoldanske aktivnosti. Ena skupina se je odpravila na spoznavanje Cerknega s pomočjo fotolova, druga pa je spoznavala vodo in njene skrivnosti. Kasneje sta se skupini izmenjali. Zvečer smo se odpravili še na nočni pohod z lučkami.

V torek smo se prebudili v čudovito sončno jutro. Dejavnosti smo začeli z dramsko delavnico Iščem se in obiskom fitnesa v naravi. Spoznavali smo tudi problematiko trajnostnega razvoja v 21. stoletju, fotozgodbo in obiskali ekološko brunarico OŠ Cerkno. Zvečer smo vsi skupaj ustvarjali še v likovno-literarni delavnici.

V sredo smo dopoldne posvetili športnim igram, osnovam prve pomoči in fotozgodbi. Po kosilu smo si ogledali izredno zanimivo razstavo Cerkljanski laufarji v klekljanih podobah. Popoldne smo izvedli orientacijski tek in športno plezanje, ekološko brunarico pa je obiskala še druga polovica učencev. Zvečer smo spoznali znamenito cerkljansko laufarijo in si ogledali moderno umetniško instalacijo Marka Kovačiča v Cerkljanski mladinski alternativni klub CMAK.

V četrtek smo imeli najbolj naporen dopoldan v tednu. Po skoraj dveh urah hoje smo si ogledali Partizansko bolnico Franjo, spomenik humanosti med vojno. Popoldne smo še ostali učenci imeli orientacijski tek po Cerknem in športno plezanje. Sledili sta  delavnici Kaj lahko zgradim in Tudi jaz lahko. Zvečer smo zaključili tudi z dejavnostmi projekta Rastem s knjigo. Podelili smo vsa priznanja in zaplesali za slovo.

Zadnji dan smo tudi ostali učenci imeli delavnici Kaj lahko zgradim in Tudi jaz lahko. Tabor smo zaključili s skupinskimi igrami in se polni vtisov odpravili proti domu.

(Skupno 289 obiskov, današnjih obiskov 1)