V četrtek, 14. septembra 2023, smo se učenci 8. a in 8. c v deževnem jutru odpravili proti Obali. Videti je bilo, da nam bo vreme skazilo prijeten dan ob morju, a smo imeli veliko sreče, saj nas je ves dan spremljalo sonce.

Dan smo začeli na solinah v Strunjanu, od koder smo imeli lep razgled na piransko cerkev svetega Jurija. V solinah smo videli slanuše, v daljavi pa bele čaplje.

Pot iz Strunjana smo nadaljevali po Porečanki ali Parenzani, dolgi ozkotirni železniški progi, ki je nekoč povezovala Trst s Porečem. Skozi predor Valeta smo se podali proti Portorožu. V predorih je bilo precej mrzlo, a nam je hlad prijal zaradi zelo vročega dne.

Skozi Bernardin smo odšli proti Piranu, kjer smo se razdelili v tri skupine, da bi si v mestu laže ogledali akvarij, potapljaški muzej in muzej školjk. V akvariju smo videli veliko raznovrstnih živali, ki nam jih je podrobneje predstavila vodička. V Muzeju podvodnih dejavnosti Piran smo zgodovino potapljaštva spoznali skozi neštete podobe in fotografije. Muzej školjk je eden manjših muzejev, a ima zelo veliko zbirko školjk in polžev. Tam smo videli tudi, kako v školjki nastanejo biseri.

Prosti čas v Piranu smo preživeli na Tartinijevem trgu in po bližnjih uličicah, kjer smo si ogledali nekaj piranskih znamenitosti – med drugim tudi kip violinista Giuseppeja Tartinija in mestno tržnico. Skozi mesto smo se nato nad morjem odpravili proti Fiesi.

V Fiesi smo pričeli s terenskim delom v delavnicah. V biološki delavnici smo v obrežnem pasu iskali živali in rastline. Ko smo jih dovolj nabrali, smo se o njih še podučili. Našli smo veliko različnih vrst in se ob tem zelo zabavali. V športni delavnici smo zaplavali v morju in izvedli tudi nekaj reševalnih vaj, nekateri pa smo tudi skočili s pomola. Na bližnjem igrišču smo lahko igrali odbojko na mivki ali pa počivali v senci.

Ves dan smo zelo uživali in se hkrati tudi veliko naučili.

Taja Starman, Kaja Vidic, Rok Časar, Manca Lovšin, Lionel Omerzel in Tibor Juhant

(Skupno 364 obiskov, današnjih obiskov 1)