Drugo simfonično matinejo v letošnjem šolskem letu so poslušali učenci 9. razreda. Nosila je naslov Glasba gibljivih slik – veliki skladatelji v filmih.

Simfoničnemu orkestru Slovenske filharmonije je tokrat dirigiral Simon Dvoršak, skozi glasbene odlomke in zgodovino filmografije pa nas je vodil odličen igralec Blaž Šef.

Najprej smo slišali odlomek iz Madžarskega plesa št. 5 Johannesa Brahmsa in hkrati gledali ‘brivski’ odlomek iz filma Veliki diktator Charlesa Chaplina. Nato smo gledali odlomek iz psihološke srhljivke Sedem Davida Fincherja in poslušali Air iz Orkestrske suite št. 3 v D-duru Johanna Sebastiana Bacha. Sledil je film Osamljeni jezdec Gorea Verbinskega v tandemu z uverturo opere Viljem Tell Gioachina Rossinija. Prisluhnili smo tudi ariji Kraljice noči iz opere Čarobna piščal Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki jo je zapela sopranistka Polona Plaznik. Omenjena skladba je spadala k filmu Amadeus Miloša Formana. Videli smo tudi odlomek filma Kraljev govor Toma Hooperja, ki ga je spremljala čudovita glasba Ludwiga van Beethovna – 2. stavek iz njegove 7. simfonije. Na sporedu sta bila tudi film Jamesa Bonda – Kvantum sočutja in odlomek iz Puccinijeve Tosce. Sledil je komični odlomek iz filma Johnny English, ki ga je upodobil komik Rowan Atkinson. Njegove prigode je spremljal odlomek iz suite Peer Gynt – V dvorani gorskega kralja Edvarda Griega. Za konec smo se prepustili Wagnerjevi glasbi, slišali smo namreč Ples valkir iz opere Valkira, ki predstavlja zelo dramatično glasbeno podlago kultnemu filmu Apokalipsa zdaj Francisa Forda Coppole.

Po nekajletnem premoru so končno lahko tudi devetošolci prisluhnili vrhunskim glasbenim odlomkom v izvedbi vrhunskih glasbenikov. Celotna matineja je tako učence kot učitelje spremljevalce resnično napolnila s prepotrebno umetniško energijo. Želimo si čim več podobnih izkušenj.

Zapisala Irena Deželak

(Skupno 162 obiskov, današnjih obiskov 1)