V nedeljo, 19. 3. 2023, je v Kranju potekalo 31. ekipno šolsko državno prvenstvo v šahu. V konkurenci devetnajstih šol iz vse Slovenije je kot zmagovalka ljubljanske regije nastopila tudi naša šola. Fantje so odigrali 9 kol po švicarskem sistemu, kjer je imel vsak igralec na voljo 10 minut in dodatnih 5 sekund na potezo. 

Naši šahisti so odlično začeli turnir, saj so dobili prve 4 dvoboje. Glavni cilj, uvrstitev med 10 najboljših ekip, je bil praktično dosežen. Sledil je dvoboj z drugo ljubljansko šolo, OŠ Nove Jarše. V tesnem obračunu so bili boljši šahisti Novih Jarš, ki so bili tudi prvi nosilec turnirja in glavni kandidat za končno zmago. 

V nadaljevanju turnirja so bili naši šahisti boljši še od Novomeščanov, Kamničanov in vrstnikov iz Maribora. Tako je bilo že pred zadnjim krogom jasno, da bo OŠ Riharda Jakopiča osvojila najmanj drugo mesto na DP. Poraz v zadnjem krogu ni pokvaril veselja, ki je bilo prigarano po več kot petih urah šahiranja. 

Na prvi deski, med najboljšimi igralci je Maks Veselič ekipi priboril 5 točk. Leo Glavač je bil na drugi deski odličen. Osemkrat je zmagal in le enkrat izgubil. Na tretji deski je Danel Keserović dosegel 6,5 točke in s tem presegel vsa pričakovanja. Na četrti deski sta menjaje igrala Simon Mihačič in Leon Janjić. Ekipi sta priigrala 4 točke. 

Drugo mesto na ekipnem državnem prvenstvu je vsekakor največji uspeh, ki ga je dosegla OŠ Riharda Jakopiča v šahu. 

Vsi fantje si za svoje igre zaslužijo vse pohvale in čestitke.  

Mentor: Andrej Sosič

(Skupno 376 obiskov, današnjih obiskov 1)