Na današnji dan, 21. aprila, se je pred 81 leti poslovil Rihard Jakopič, eden največjih slovenskih slikarjev. Po njem ima ime tudi naša šola kot edina v Sloveniji.

Bil je vodilni slovenski impresionistični slikar. Impresionizem je umetnostna smer, katere začetnik v slikarstvu je bil francoski slikar Claude Monet (1840–1920). Smer je ime dobila po njegovi sliki Impression (Impresija). Impresionisti so odklanjali klasično in naturalistično slikarstvo. Resničnost so upodabljali s stališča svetlobe in barv, tako da so barve, običajno čiste in svetle, razstavili po platnu v majhne in drobne lise ter poteze s čopičem. Motive z njihovih slik razberemo, ko jih gledamo bolj od daleč.

Na spletni strani Narodne galerije tako piše o Jakopiču: “Jakopič je izjemna osebnost slovenske umetnosti. Posebnega mesta v umetniškem panteonu si ni zaslužil le kot odličen slikar, temveč tudi kot človek, ki je umetnost vpel v širši družbeni okvir. Leta 1909 je v Tivoliju na svoje lastne stroške postavil prvo stalno umetnostno razstavišče v Ljubljani, s Sternenom in pozneje sam je vodil slikarsko šolo, bil je eden od ustanoviteljev Narodne galerije, pokrovitelj novomeške pomladi in ustanovni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.”

https://www.ng-slo.si/si/stalna-zbirka/1900-1918/rihard-jakopic?tab=collections&authorId=513

(Skupno 228 obiskov, današnjih obiskov 1)