Učenci 7. razreda smo 23. in 24. marca 2022 v okviru kulturnega dne in projekta Rastem s knjigo obiskali Knjižnico Šiška in Vodnikovo domačijo.

V Knjižnici Šiška nas je sprejela knjižničarka in nas malce povprašala o naših bralnih navadah. Podučila nas je, kako najlaže najdemo knjige, ki nas zanimajo. Pri iskanju si lahko pomagamo s sistemom COBISS, s piktogrami (nekaj smo si jih ogledali in poskušali ugotoviti, kaj predstavljajo), lahko jih čisto običajno poiščemo med označenimi policami ali pa za pomoč prosimo informatorja. Ogledali smo si prvo nadstropje, kjer so shranjene otroške in mladinske knjige (razvrščene po sklopih), in se seznanili s knjižnico, knjižničnim gradivom in knjižničnimi pravili.

Vsak od sedmošolcev je v dar dobil knjigo Vinka Möderndorferja Ime mi je Andrej, saj je bila knjiga izbrana za nacionalno knjižno darilo v projektu Rastem s knjigo.

Po obisku knjižnice smo odšli na Vodnikovo domačijo. Vodička Katja Preša nas je pripovedovalsko vodila po stalni razstavi o Valentinu Vodniku. Ob ilustracijah nas je popeljala skozi življenje in delo pesnika Valentina Vodnika, ki se je leta 1758 rodil v tej hiši. Prebrala nam je nekaj hudomušnih pesmi in nekaj »novic« iz prvega slovenskega časopisa Lublanske novice, na koncu pa smo se preizkusili še v kvizu.

Ena od skupin si je ogledala tudi razstavo ilustratorke Anke Kočevar. Galeristka nam je predstavila poklic ilustratorja, nas seznanila z različnimi tehnikami risanja, ogledali pa smo si tudi ilustratorjevo delovno mizo in kako nastane slikanica.

Pred Vodnikovo domačijo nam je knjižničarka v »knjižnici pod krošnjami« povedala nekaj splošnega o sestavi knjige. Knjigo Ime mi je Andrej smo tudi sami prelistali.

V šoli smo nadaljevali s projektom Rastem s knjigo. Učiteljice za slovenščino so nam predstavile kratek videofilm o knjigi Ime mi je Andrej. Spoznali smo tudi avtorja in ilustratorja. Na kratko so nam predstavile vsebino knjige in njene tematike. Nato smo se lotili skupnega glasnega branja. Dogovorili smo se, da bomo knjigo imeli za domače branje in da bomo v projektu tudi likovno ustvarjali.

Preživeli smo zanimiv dan, poln kulture, in izvedeli marsikaj novega.

Katjuša Ručigaj, vodja projekta Rastem s knjigo

(Skupno 244 obiskov, današnjih obiskov 1)