Sedmošolci smo v okviru projekta Rastem s knjigo v ponedeljek, 7. oktobra (7. a, 7. b), ter sredo, 9. oktobra (7. c), obiskali enoto Mestne knjižnice Ljubljana, Knjižnico Šiška.
V prireditvenem prostoru knjižnice nam je prijazna knjižničarka povedala, kako v knjižnici najdemo knjige, ki nas zanimajo. Pozanimala se je, kdo izmed nas rad bere in kdo ne. Med sedmošolci smo seveda eni in drugi. Menila je, da tako tisti, ki radi beremo, kot tisti, ki branja ne marajo, lahko najdemo knjigo zase; torej tako knjigo, ki nam bo zares všeč.
Pri iskanju si lahko pomagamo z različnimi piktogrami (večino smo si jih pogledali – srček npr. predstavlja ljubezenske knjige, spominčica spominske knjige, pištola kriminalke, žoga knjige o športu …), s pomočjo spleta v sistemu Cobiss ali pa za pomoč poprosimo knjižničarja informatorja. Povedala je, da so otroške in mladinske knjige v knjižnici spravljene v prvem nadstropju ter da so razvrščene v več sklopov, npr. fantazijske, resnične, slikanice, slikanice+, knjige za domače branje … Sprehodili smo se tudi po knjižnici, da smo videli, kje na policah se te knjige nahajajo.
Na koncu nam je vsem podarila knjige založbe Miš, in sicer delo Janje Vidmar: Elvis Škorc, genialni štor; to je letošnje darilo sedmošolcem v okviru projekta Rastem s knjigo, ki ga pripravlja Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Nato smo odšli do Vodnikove domačije. Tam smo se povzpeli na podstrešje. Gospa Katja Preša nam je ob zanimivih sličicah spregovorila o življenju in delu pesnika Valentina Vodnika, ki se je leta 1758 rodil v tej hiši.
Izvedeli smo veliko zanimivega: da je bil najstarejši od desetih otrok, da so bili kar premožni in otroci niso bili lačni, da se je rad drsal v bližini na mlakah Na jami. Šolal se je v Novem mestu in Ljubljani ter kasneje postal duhovnik. Nanj je pomembno vplival Žiga Zois, bogat ljubljanski podjetnik, ki je bil mecen ustvarjalcev tistega časa.
Vodnik je bil jezikoslovec, prvi časnikar, pesnik, profesor, ravnatelj. Poučeval je menda zelo rad. Ima velike zasluge, da so se v Ilirskih provincah učili slovenščino. Ko so zopet prevladali Avstrijci, so ga upokojili in precej reven je umrl pri 61 letih.
Ogledali smo si kopijo prvega slovenskega časopisa Lublanske novice, nato pa v prvem nadstropju še zanimivo razstavo o življenju in delu našega skoraj šolskega soseda.
V šoli smo nadaljevali s projektom Rastem s knjigo. Po kratkem predstavitvenem videu o knjigi in pogovoru o avtorici smo se končno lotili branja!
Preživeli smo zanimiv dan in izvedeli veliko novega. Kaj vse pa je Elvis zapisal v knjigi, še ne vemo, saj je še nismo prebrali do konca.

Lara Šijaković, Zala Vnuk in Erik Žontar, 7. a

(Skupno 426 obiskov, današnjih obiskov 1)