SIMFONIČNE MATINEJE 2021/22

V torek, 14. septembra 2021, smo z učenci 6. in 7. razreda poslušali simfonično matinejo z naslovom Z orkestrom po Evropi.

Prek glasbe nas je Simfonični orkester Slovenske filharmonije z maestrom Slavenom Kulenovićem in s turističnim vodičem Urošem Mijoškom popeljal na koncertno potovanje skozi zgodovino glasbe. V samem začetku smo lahko slišali zvoke rekonstruirane paleolitske piščali, na katero je zaigral dr. Drago Kunej. Sledila je priljubljena arija 2. stavek iz 3. suite za orkester baročnega velikana Johanna Sebastiana Bacha. Predstavnik glasbenega klasicizma je bil Joseph Haydn in zazvenel je njegov 2. stavek iz Simfonije št. 101 v D-duru ‘Ura’. Nato smo prisluhnili dramatičnemu odlomku fantazijske uverture Romeo in Julija ruskega romantika Petra Iljiča Čajkovskega ter liričnemu odlomku 3. stavka iz 4. simfonije v G-duru nemškega simfonika Gustava Mahlerja. Predstavnika impresionizma sta bila Claude Debussy in njegov Preludij k favnovemu popoldnevu. Slišali smo še delo slovenskega skladatelja Primoža Ramovša1. stavek Sinfoniette ter odlomek iz opere Lulu ekspresionista Albana Berga. Za konec pa smo uživali v hudomušni skladbi Izlet slovenskega skladatelja mlajše generacije Žige Staniča. Glasbena tematika skladbe sledi preprosti ideji – vožnji z avtomobilom iz urbanega okolja v naravo.

Po dveletnem premoru na področju poslušanja glasbenih matinej smo veseli, da smo končno lahko prisluhnili živi glasbi in opazovali delovanje simfoničnega orkestra z dirigentom. Upajmo, da bo čim več takšnih izkušenj, pa čeprav pod posebnimi pogoji.

Zapisala Irena Deželak

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)