Včeraj smo učenci 8. b in 8. d odšli na športno-naravoslovni dan na Obalo. Naša prva postaja je bil Strunjan, kjer nam je učitelj Miha povedal zgodbo o stari ozkotirni železnici Porečanki, ki je obratovala samo 30 let, saj je bil vlak cenovno nedostopen večini in izredno počasen. Iz Strunjana smo se nato peš odpravili proti Portorožu po trasi bivše Porečanke in skozi najdaljši predor na progi.

Iz Portoroža smo se hitro odpravili proti Piranu in muzejem, saj se nam je že mudilo. V Piranu smo se razdelili v tri skupine za ogled akvarija, muzeja školjk in potapljaškega muzeja.

Najprej smo obiskali akvarij, kjer nam je vodička pripovedovala o rastlinah in živalih v našem morju. Zelo zanimivo je bilo, ko smo lahko v roke prijeli morske zvezde in ježke. Sredi akvarija stoji bazen, v katerem so ribe, ki v naravi ne zrastejo do velikosti rib v akvariju, saj jih ribiči že prej ulovijo.Potem smo se po ozkih ulicah sprehodili do muzeja potapljaške zgodovine. V muzeju so imeli vrsto različnih starih potapljaških oblek, prve so tehtale kar 85 kg.

Nazadnje smo si ogledali muzej školjk, v katerem je razstavljena lupina največje vrste školjke na svetu, ki lahko doseže 300 kg.

Iz Pirana smo se po lepi sprehajalni poti sprehodili do Fiese. Tam smo imeli terensko delo, plavanje in prosti čas za igranje družabnih iger, ukvarjanje z različnimi športi in druženje s sošolci.

Med terenskim delom smo ugotovili, da lahko v plitvi vodi najdemo veliko več živali, kot bi pričakovali. Našli smo veliko polžev, rakcev, morskih zvezdic, morskih vetrnic, rebračo in morske kumare.

V spominu nam bodo ostali odkrivanje živali v morski vodi, ogled muzejev in druženje s sošolci. Med igranjem in raziskovanjem smo se veliko naučili in se še bolj povezali kot razred, zaradi česar se bomo tega dne spominjali še veliko let.

Filip Maj Šelih, Naj Mesarič

(Skupno 425 obiskov, današnjih obiskov 1)