ERASMUS+: Življenje je lepo … Živimo ga skupaj
(23.-27. 10. 2022)

27. 10. 2022

Danes smo se še zadnjič zbrali vsi udeleženci projekta. Gospa ravnateljica – Olga Pytharouli je nagovorila prisotne in podelila certifikate za sodelovanje. Sledila je evalvacija projekta, skozi katero smo strnili vtise preteklih dni. Izmenjavo smo zaključili z ganljivim slovesom in upanjem na čimprejšnje snidenje. 

26. 10. 2022
V Kritsi, največji vasi na Kreti, smo si v muzeju ogledali zbirko redkih endemičnih in zdravilnih rastlin. Nekatere rastline uporabljajo tudi za barvanje naravnih vlaken (bombaž, lan, volna). Videli smo tudi primerke fosilov. Članice ženske zveze so nam pripravile tradicionalne kretske jedi. Obiskali smo bizantinsko cerkev, ki stoji sredi oljčnih nasadov in slovi po freskah iz 13. stoletja.

25. 10. 2022
Pouk so grški učenci začeli z molitvijo na šolskem igrišču. Nato smo opazovali pripravo učencev na parado. V petek, 28. 10. 2022, imajo Grki državni praznik in bodo vsi šolajoči od vrtca do univerze sodelovali v paradi. Sledila je zanimiva ura robotike, kjer smo videli pametno semaforizacijo križišča, hišo, traktor … Spoznali smo primer odlične prakse poučevanja učencev maternega jezika – grščine v povezovanju s slovenščino in nizozemščino ter angleščino z igro vlog. To je bila res prava grška drama. 1st Gymnasio Agios Nikolaos je Eko in Unescova šola. Imajo poseben sistem kompostiranja, saj proizvajajo tekoči in trden kompost, ki ga uporabljajo na svojem vrtu. Posejali smo tudi slovenska avtohtona semena, ki smo jih prinesli s seboj.

24. 10. 2022
V ponedeljek smo šolski dan pričeli z zanimivimi spoznavnimi igrami in se preizkusili v tradicionalnem grškem plesu siganos. Sledil je ogled otoka Spinalonga z razgibano zgodovino, bolj znan pod imenom Otok gobavcev. Pozno popoldne smo spoznali kulturno-zgodovinske značilnosti mesta Agios Nicolaos. Vse aktivnosti nas vedno bolj povezujejo in potrjujejo slogan projekta: ŽIVLJENJE JE LEPO … ŽIVIMO GA SKUPAJ. 

23. 10. 2022
Prvi dan smo na vodenem ogledu spoznavali arheološko najdišče Knosos in minojsko kulturo in zgodovino.  Sprehodili smo se po glavnem mestu Krete – Heraklionu. Po prihodu v Agios Nikolaos so se učenci nastanili pri družinah gostiteljicah, ki so jih toplo sprejele.

(Skupno 1.165 obiskov, današnjih obiskov 1)