Tolkala v orkestruVsako šolsko leto v jesenskem času učenci višjih razredov odidejo v Cankarjev dom, kjer so priča glasbeni poslastici – simfonični matineji. Tokrat je sredin koncert z naslovom Tolkala v orkestru navdušil učence 6. in 7. razredov.

Glasbena matineja v organizaciji Glasbene mladine Slovenije, Cankarjevega doma in orkestra Slovenske filharmonije z dirigentom Simonom Dvoršakom je bila posebna, saj je obeleževala 20. obletnico obstoja zasedbe SToP (Slovenskega tolkalnega projekta). Ta je bil rdeča nit vseh skladb na sporedu, saj je poudaril vlogo tolkal v simfoničnem orkestru. Slišali smo glasbenozgodovinski prerez, ki je lepo prikazal pomembnost in razvoj te inštrumentalne skupine od 17. stoletja vse do danes. Moderator Franci Krevh, sicer član zasedbe SToP, je učence in dijake, ki so napolnili Gallusovo dvorano, s predgovorom in predstavitvijo posameznih glasbil ter z gledališkimi elementi vodil do vsake skladbe, zato so otroci celoten koncert zlahka spremljali. Izpostavila bi skladbo z naslovom Coffee to go. Slovenski skladatelj David Beovič je prisotnim povedal, da je bila navdih za skladbo kava, ki prepotuje dolgo pot, da pride do nas. S pomočjo tolkal, ki so značilna za določene regije, so glasbeniki glasbeno ‘orisali’ potovanje te priljubljene pijače, ki se je začelo v Eritreji in se nazadnje končalo pri nas, kjer je kava svojo pot končala v skodelicah tolkalcev na odru.

V torek, 23. oktobra, nas čaka nova glasbena matineja, ki jo bodo poslušali učenci 8. in 9. razredov. Če bo navdušila, tako kot je omenjena, bomo ‘stalni’ poslušalci tovrstnih koncertov še mnogo šolskih let.

Napisala: Irena Deželak

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)