ODLIČNE UVRSTITVE NAŠIH ŠAHISTOV

V petek, 1. 4. 2022, je na OŠ Janka Modra potekalo ekipno prvenstvo ljubljanskih osnovnih šol v šahu. Tekmovanje je po daljšem obdobju ponovno potekalo v živo. Kljub številnim zdravstvenim težavam smo se turnirja udeležili s kar štirimi ekipami. Imeli smo ekipo fantov do 15 let, dve ekipi fantov do 12 let in ekipo deklic do 12 let. 

FANTJE DO 15 LET 
Ekipo starejših fantov smo uspeli sestaviti v zadnjem trenutku, saj je na dan  tekmovanja zbolel naš najboljši igralec Leo Glavač. Tako se je ekipi v zadnjem trenutku priključil Simon Mihačič. Hvala, Simon! V ekipi smo imeli tudi “petošolca” Leona Janjića, ki je bil na tretji deski odličen, saj je ekipi priigral največ točk. Fantje so na koncu osvojili 6. mesto. Za ekipo so igrali: Maksim Janjić, Janej Paučič, Leon Janjić in Simon Mihačič. Zmagala je OŠ Miška Kranjca pred OŠ Vič in OŠ Janka Modra. 

FANTJE DO 12 LET (PRVA EKIPA)
V ekipi fantov do 12 let je prav tako prišlo do spremembe. Jakova Paučiča je na 4. deski zamenjal Maj Bošnjak. Fantje so igrali odlično, saj so bili do konca v igri za zmago. Na koncu so morali priznati premoč domačinom in osvojili so odlično drugo mesto. Tako so se uvrstili na ekipno državno prvenstvo, ki bo potekalo 9. 4. 2022 na Ptuju. V ekipi je potrebno izpostaviti odličnega Maksa Veseliča, ki je na prvi deski premagal vse svoje nasprotnike in bil najboljši igralec turnirja. Tudi ostali trije fantje so igrali zelo dobro in tako prispevali velik delež h končni uvrstitvi. Omeniti velja, da so vsi z izjemo Maksa prvič v živo nastopili na šahovskem tekmovanju. Na drugi deski je igral Mark Trobec Pahor, na tretji deski Aleks Kovač in na četrti deski Maj Januš Bošnjak. Fantje so v sedmih kolih zbrali 20,5 točke in zaostali le za OŠ Janka Modra. Tretji so bili učenci OŠ Prežihov Voranc. 

FANTJE DO 12 LET (DRUGA EKIPA)
V naši drugi ekipi so nastopali trije dečki in deklica Zala Časar, ki je priskočila na pomoč, potem ko je na dan tekmovanja zbolel član ekipe Nal. Pravila dovoljujejo, da za ekipo dečkov lahko igrajo tudi deklice. Naši najmlajši šahisti (učenci drugega razreda) Jon Kvaternik, Tomaž Markovič, Tit Podvršič in učenka tretjega razreda Zala Časar so pokazali veliko šahovskega znanja. Na koncu so osvojili 10,5 točke, kar je zadoščalo za 6. mesto. Vsi šahisti so na tekmovanju igrali prvič in tako pridobili veliko izkušenj. 

DEKLICE DO 12 LET
Pri dekletih do 12 let sta sodelovali le dve šoli. Poleg nas so igrale še učenke OŠ Janka Modra. V dogovoru z mentorjem OŠ Janka Modra sta ekipi igrali le z dvema igralkama. Najboljši igralki posamezne ekipe sta priskočili na pomoč dečkom, saj tudi ekipa OŠ Janka Modra ni bila popolna. Učenke so odigrale 4 partije, na koncu pa so bile malce boljše domačinke. Ker se na državno tekmovanje uvrstita dve šoli, tja odhajata obe ekipi. Za ekipo deklic sta nastopili Karin Virant in Nuša Zega, obe učenki 3. c-razreda. Na državnem tekmovanju se bo ekipi priključila še Zala Časar. Tako bomo na OŠ Riharda Jakopiča po dolgem času imeli zelo dobro ekipo deklet. 

Ekipnega državnega prvenstva v šahu, ki bo potekalo na Ptuju, se bomo udeležili z ekipo dečkov do 12 let in ekipo deklic do 12 let. 

Andrej Sosič

(Skupno 331 obiskov, današnjih obiskov 1)